Utorak 16.03.2010.
15:25
Tanjug

Šutanovac: Portugal ne povlači vojnike s Kosova

Dragan Šutanovac

"Najvažniji rezultat posete je potvrda Ministarstva odbrane Portugala da se reforme u sistemu odbrane Srbije sprovode na način da Srbija ima punu podršku za dalje evropske integracije", izjavio je Šutanovac u telefonskoj izjavi Tanjugu.


On je rekao da je, i pored neslaganja oko statusa Kosova i Metohije, dobio uveravanje da će Portugalci sa svojim kontingentom "ostati u nesmanjenom brojnom stanju i da će učiniti sve da i u buduće održavaju redovno stanje".


Sagovornici ministra odbrane Srbije bili su predsednik Nacionalne skupštine Žaime Žozo Matoš da Gama, ministar spoljnih poslova Luis Filipe Mareks Amado i ministar odbrane Agusto Santoš Silva.


"Razgovarali smo i o mogućnosti saradnje dve vojske ali i odbrambene industrije", rekao je Šutanovac, izrazivši ubeđenje "da postoji mogućnost za vojno-ekonomsku saradnju".


Prema njegovim rečima, postoje proizvodi neophodni za Vojsku Srbije i vojsku Portugala koji mogu da se razvijaju u našem Vojnotehničkom institutu, a da se kasnije prodaju trećim zemljama.


"Postoji veliko interesovanje za saradnju u oblasti obuke, školovanja, treninga, vojne medicine i ubeđen sam da nakon posete Specijalnoj brigadi portugalske vojske, koja je inače najvažnija brigada njihove vojske postoje načini za buduću saradnju", istakao je ministar odbrane.


Šutanovac je najavio i da će načelnik Generalštaba vojske Srbije general potpukovnik Miloje Miletić posetiti Portugal, čime će "praktično biti operacionalizovane ideje koje smo razmatrali".

2024 © - Vesti online