Ponedeljak 13.01.2014.
06:22
Beta

Egipat: Sukob “Mursijevih studenata“ i policije

Svakodnevne slike nezadovoljstva u Kairu
 


Privremeni predsednik Egipta Adli Mansur zatražio je od glasača da u utorak i sredu izađu na glasanje o predlogu ustava, za čije će obezbeđe biti angažovane velike policijske i vojne snage. Mansur je rekao da je "umereni" islam u osnovi predloga ustava i zatražio od glasača da "vode brod nacije ka obalama bezbednosti".


Na referendumu se odlučuje o amandmanima na ustav koje je prvo pripremio svrgnuti predsednik Mohamed Mursi iz redova Muslimanskog bratstva.


Vojska je Mursija svrgla 3. jula uz znatnu podršku u narodu, a dva panela, u kojima su u većini bili sekulanrni političari i pravnici, prepravila su izmene.


Veliki izlaznost na referendumu s prihvatanjem predloga ustava dao bi legitimitet planovima, koje podržava vojska, za raspisivanje predsedničkih i parlamentarnih izbora.


Muslimansko bratstvo i njemu bliske organizacije su pojačali sukobe na ulicama uoči glasanja. Studenti su izašli iz kampusa, palili gume na ulicama i blokirali glavne puteve. Policija je reagovala suzavcem, posle čega su studenti počeli da je gađaju kamenicama.


Muslimansko bratstvo, koje je do vojnog udara kontrolisalo vladu i političku scenu, proglašeno je terorističkom ogranizacijom i okrivljeno za porast nasilja, što je ono demantovalo.

2024 © - Vesti online