Ponedeljak 13.01.2014.
08:08
Beta

Rusija: Nismo dali mito za izvoz oružja Grcima

Rusi "nemaju pojma" odakle njihove protivtenkovske rakete u Grčkoj (Foto: Arhiva)

Preduzeće "Rosoboroneksport" (Rosoboronexport) da ni ono, ni preduzeća u njegovom sastavu, nemaju veze sa isporukom Grčkoj ruskih protivtenkovskih raketa "Kornet-E" i raketnih sistema zemlja-vazduh OSA koji su pomenuti u novinskim izveštajima.


Taj skandal je izbio prošlog meseca, pošto je bivši generalni sekretar Ministarstva odbrane Grčke, zadužen za nabavke, Andonis Kandas koji je optužen za korupciju, u pritvoru izneo da je primio mito od predstavnika proizvođača oružja iz Nemačke, Švedske i Rusije da bi s njima sklopio ugovore na štetu Grčke o kupovini oružja 1996-2002. godine.


Uhapšena su i dva predstavnika nemačkih proizvođača oružja u Grčkoj čija je imena izneo Kandas. Ministarstvo odbrane Grčke je obećalo da će revidirati proceduru kupovine oružja da bi se mito sprečio.


Kandas je optužen i uhapšen još septembra 2013. zbog primanja mita i "pranja novca" od tog mita. Tada je zvanično saopšteno da je Kandas dobio 500.000 evra od nemačke firme za inženjering i elektroniku "Siemens", u okviru posla povezanog s modernizacijom telekomunikacionog sistema oružanih snaga Grčke tokom prošle decenije.


Kandas je za to navodno plaćen preko računa u jednoj švajcarskoj banci.

2024 © - Vesti online