Nedelja 12.01.2014.
19:30
RTL

Sirijsko hemijsko oružje ipak pretovaruju u Italiji: Džabe se bune!

Italija je pristala da jedna njena luka posluži kao mesto pretovara otrova koji se koriste u proizvodnji sarina: To je izazvalo glasno negodovanje iz nekih krajeva u Italiji
 

Gradonačelnik Brindisija na jugu Italije i guverner Sardinije najavili su da će pokrenuti pravnu i političku borbu ako njihove luke budu izabrane za pretovar.

Tokom nedelje, biće objavljeno ime luke u kojoj će se obaviti pretovar krajem januara, ne duže od 48 sati, saznaje Rojters iz vladinih izvora u Rimu. Prema navodima izvora iz vlade, u odabiru luke uzeti su u obzir različiti kriterijumi, uključujući i "njihovu udaljenost od gusto naseljenih mesta". To bi moglo da znači da se pretovar neće obaviti u Brindisiju, kao ni u glavnom gradu Sardinije Kagliariju, čije su luke smeštene u središtima tih gradova.

Prema navodima italijanskih medija, u obzir bi mogla doći sicilijanska luka Augusta, Đoja Tauro u Kalabriji ili neke od udaljenijih sardinijskih luka.

Pretovar hemikalija s danskog teretnog broda na specijalni američki brod, na kojem će biti uništene na otvorenome moru, deo je međunarodnog dogovora koji je postignut na insistiranje Rusije nakon napada hemijskim oružjem u blizini Damaska u avgustu, kada su poginule stotine ljudi, uključujući i decu.

Organizacija za zabranu hemijskog oružja (OPCW) nadzire uništenje sirijskog hemijskog arsenala, a u operaciju su uključeni danski, ruski, norveški i kineski brodovi.

2024 © - Vesti online