Nedelja 12.01.2014.
20:52
b92.net

Napravljena najpreciznija mapa svemira sa tačnošću od 1%

Foto: Arhiva
 

Tim istraživača koji radi sa BOSS-om (Bajronovo oscilaciono spektroskopsko istraživanje) utvrdio je je distancu između galaksija udaljenih više od 6 milijardi svetlosnih godina sa preciznošću od jedan odsto – što predstavlja do sada najprecizniju meru.

"Ne postoji previše stvari u našem svakodnevnom životu koje poznajemo sa tačnošću od 1 odsto. Poznajem veličinu univerzuma bolje nego svoju kuću", izjavio je Dejvid Šlegel, fizičar iz Lorens Berkli nacionalne laboratorije i glavni istraživač na BOSS projektu.

Naučnici koji sarađuju na ovom projektu mapirali su lokacije 1.2 miliona galaksija i otkrili da njihove nove mere podržavaju ideju "kosmološke konstante" – u pitanju je ideja koju je prvi predložio Albert Ajnštajn.

Ova ideja pretpostavlja da je tamna energija konstantna kroz celokupnu istoriju univerzuma.

"Još u potpunosti ne razumemo tamnu materiju, ali poznajemo njena svojstva, Onda poredimo te vrednosti sa onim što mi očekujemo da bi one mogle da budu u skladu sa našim razumevanjem kosmosa. Što su te mere bolje, više možemo da naučimo", izjavio je Danijel Ajnštajn, astronom sa Univerziteta Harvard.

Novi rezultati koje su predstavili Šlegel i njegove kolege takođe daju uvid u zakrivljenost svemira. Ukratko, univerzum je pljosnat, što znači da njegov oblik može biti opisan Euklidovom geometrijom u kojoj su prave linije paralelne a uglovi u trijanglu daju zbir od 180 stepeni.

"Jedan od razloga zašto pridajemo pažnju obliku univerzuma je zato što on ima implikacije na to da li je univerzum beskonačan. To znači da, iako ne možemo sa sigurnošću da kažemo da će on nikada ikada stići do svog kraja – vrlo je verovatno da se on beskonačno proteže i tako će nastaviti zauvek. Naši rezultati su u skladu sa tim", izjavio je Šlegel.

2020 © - Vesti online