Subota 11.01.2014.
21:25
Beta

Kosovo i Albanija partneri!

Sporazum ima četiri "glavna stuba" - saradnju u oblasti spoljne politike, javnog reda i zakonitosti, privrede i društvenih delatnosti
 

Sporazum ima četiri "glavna stuba" - saradnju u oblasti spoljne politike, javnog reda i zakonitosti, privrede i društvenih delatnosti.

Dve vlade su se sporazumele da će koordinisati aktivnosti na obezbeđivanju učešća Kosova u evropskim i evroatlantskim integracijama, što obuhvata i podršku za unapređenje dijaloga između Beograda i Prištine.

U oblasti pravde i bezbednosti sporazum predviđa da se obezbedi razmena iskustava između institucija za primenu zakona, uspostave osnove za razmenu iskustava u procesima reformisanja države vladavine prava u skladu sa evropskim i međunardonim standardima.

Predviđeno je da kroz konkretne zajedničke projekte dve vlade za svoje građane obezbede visoke standarde bezbednosti, i intenzivira razmena informacija u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, ilegalne trgovine i korupcije.

Cilj saradnje u oblasti privrede, energije, transporta, turizma i zaštite živiotne sredine je stvaranje zajedničkog i integrisanog tržišta, koristeći što efikasnije i racionalnije zajedničke potencijale, dogovoreno je u Prizrenu.

U tom kontekstu posebno mesto će zauzeti oblast eneregetike, usaglašavajući sadašnje sisteme hidroenergije, koje ima Albanija i termoenergije, koju proizvodi Kosovo, i stvaranje zajedničkog energetskoj sistema.

U sporazumu značajno mesto zauzimaju i saradnja u oblasti turizma i telekomunikacija kao i saradnja u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i sporta. To će se postići stvaranjem zajedničkim strategija i planova kao i davanje pdorške zajedničkim istraživačkim projektima, saradnji kroz institucije kulture i stvaranje zajedničkog godišnjeg kalendara događaja.

2024 © - Vesti online