Ponedeljak 13.01.2014.
01:10
R. Lončar - Vesti, M. Roknić - Vesti

"Isekli" patrijarha da ne ljute Zagreb?!

Srpski patrijarh Irinej
 


Jer, prazničnu liturgiju, koju je u Vinkovcima služio patrijarhov izaslanik vikarni episkop Jovan Ćulibrk, gde je pročitana necenzurisana poslanica, HRT je direktno prenosila i preko satelita. A kako "Vesti" saznaju svešteničke autocenzure, kada se radi o poslanici, bilo je ne samo u Mitropoliji zagrebačko-ljubljanskoj, već i u pojedinim crkvama dalmatinske, slavonske i gornjokarlovačke eparhije SPC.

Ne gurati prst u oko

U srpskim episkopijama, koje su dublje na teritoriji Hrvatske, pojedini sveštenici smatraju da je njihovoj sabraći lakše na istoku Hrvatske jer imaju daleko brojnije srpsko stanovništvo, a i geografski se naslanjaju na Srbiju, pa otuda mogu da budu i "drčniji". Ima i onih koji, osim što strahuju ne samo za sebe i bogomolju već i pastvu, imaju i dodatni razlog da ne guraju "prst u oko" Hrvatskoj, jer u toj državi celokupno sveštenstvo, prema tome i srpsko, prima plate iz tamošnjeg državnog budžeta.

- Poslanica je jedino u celosti čitana u Vinkovcima i drugim bogomoljama Eparhije osečko-poljske i baranjske. U ostalim srpskim episkopijama, gde god su u crkvama na Božić bile prisutne kamere lokalnih televizija, uglavnom je izostavljan deo koji se odnosi na aktuelno stanje Srba u Hrvatskoj. Iako o cenzurisanju Božićne poslanice nije bilo prethodnog zajedničkog stava Episkopske konferencije SPC u Hrvatskoj. Svako je u zavisnosti od okruženja u kojem se nalazi vršio procenu rukovodeći se Isusovim principom da radi opstanka i preživljavanja treba biti mudar kao zmija, a bezazlen kao golub, objašnjeno je "Vestima" u Pravoslavnoj informativnoj agenciji (PINA) u Hrvatskoj.


Umesto nadležnog episkopa osečko-poljskog i baranjskog Lukijana Vladulova, jer je trenutno bolestan, božićnu liturgiju u Vinkovcima je služio patrijarhov izaslanik episkop lipljanski Jovan, pošto on trenutno brine i o Eparhiji slavonskoj posle penzionisanja episkopa Save Jurića. I vladika Jovan je proti Predragu Azapu rekao da on u svojstvu domaćina u vinkovačkoj crkvi treba da pročita poslanicu u celosti.


Kada je reč o buri koja se među hrvatskim pravašima i borcima minulog građanskog rata podigla zbog poslanice, prota Predrag kaže da nije imao većih problema.


- Ljudi shvataju da nisam ja autor, a i svesni su, mada to javno ne govore, da u poslanici ništa nije izmišljeno već konstatovano činjenično stanje. Osim toga tešku situaciju je uoči Božića dodatno potvrdilo rušenje spomenika na srpskom groblju u Čepinu na pravoslavno Badnje veče 6. januara, ali i nešto ranije kada su na katolički Božić, 25. decembra, na srpskoj crkvi u Vinkovcima osvanuli ksenofobični grafiti "Srbi marš napolje" - ispričao je za "Vesti" vinkovački prota. 

 

Profesor Svetozar Livada o cenzurisanju patrijarhove poslanice

- U Hrvatskoj je odavno postignut opšti konsenzus, kada su Srbi u pitanju, da pred svetom lažu i falsifikuju činjenice, da se predstavljaju kao najveća žrtva, a negiraju srpske žrtve i zločine koje su počinili. Nažalost, sada za naš Božić bili smo svedoci da su se u te laži uključili i delovi Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj. I oni su podržali prevladavajući stav u Hrvatskoj - da se lažima može doći do izmirenja, ne shvatajući da je istina jedini put do izmirenja - ističe profesor Svetozar Livada povodom skandala sa patrijarhovom poslanicom.


- Patrijarh Irinej je rekao istinu, koju u Hrvatskoj ne žele da čuju. Masovni zločini nad Srbima ostali su do danas nekažnjeni, oteti su stanovi, imovina, penzije, uništili su svu nadgradnju. U Hrvatskoj se o tome ćuti. Oni su dali 30 miliona evra za odbranu svojih generala u Hagu, da bi Gotovina danas bio ribar. Kupili su vlastitu sliku u ogledalu i sada hoće da uvere svet da je to njihovo pravo lice. Sve je to jedna velika laž.


Na pitanje zašto tu laž podržava, kako se vidi i značajan deo pravoslavne crkve u Hrvatskoj, profesor Livada odgovara:

 

- Srbi su uvek bili kučkini sinovi kada je vlast u pitanju. Našoj nesreći u Hrvatskoj uveliko su kumovali i naši političari. A vladike i episkopi ovim činom, izostavljanjem delova patrijarhove poslanice koji govore o Hrvatskoj i Srbima u njoj, samo su potvrdili ocenu koju je Irinej izneo u poslanici, da su Srbi u Hrvatskoj i danas izloženi diskriminaciji i progonu. Oni hodaju po pustim srpskim krajevima, a i danas to nije preporučljivo reći u Hrvatskoj. Srpski korpus u Hrvatskoj doživeo je biološki slom i SPC, odnosno njeni velikodostojnici u Hrvatskoj trebali bi o tome svakodnevno da svedoče, a ne da kriju tu tragičnu činjenicu.

 

2020 © - Vesti online