Nedelja 12.01.2014.
08:00
Vestionline

Postoji način da podmladite telo

Ne postoji recept za vraćanje vremena, ali se organizam može održavati vitalnim
 

Zubi - Ako želite da što duže svoje zube i desni održite zdravim i lepim, trebalo bi da barem dva puta godišnje posetite zubara. Takođe, zube morate dobro četkati, i to minimalno dva minuta dva puta dnevno. Važno je i da redovno čistite desni jer se i na njima zadržavaju bakterije. Neophodan je i zubni konac koji najbolje čisti naslage između zuba.

Jetra - Previše alkohola ubrzano dovodi do starenja jetre. Rešenje je, naravno, izbegavati alkohol. Čaša vina uz ručak ili večeru neće vam naštetiti, ali više od toga - hoće. Takođe, treba izbegavati masnoće, pušenje i uopšte nezdrav način života koji najčešće danak uzima upravo na jetri.

Koža - Znakovi starenja prvo se vide na koži. Ako baš kožu želite da podmladite, prvo treba da ograničite izlaganje suncu. Naime, sunce oštećuje kožu, a posledice se mogu javiti i nekoliko godina kasnije. Vrlo je važno i da ne pušite jer je dokazano da nikotin brzava starenje kože.

Mišići - Mišići s godinama takođe gube na čvrstini. Redovno vežbanje je više nego poželjno, ali ako iz bilo kog razloga to ne radite, pomladite mišiće uz pomoć sledeće jednostavne vježbe: svaki dan vežbajte ravnotežu – stojte na jednoj nozi koliko god možete. Zatom uradite to isto na drugoj nozi. To jača mišiće i doprinosi stabilnosti, tvrde stručnjaci.

Mozak - I mozak s godinama stari, i to znatno brže nego što mnogi misle. Kako ga vratiti u formu? Istraživanja pokazuju da aerobne vežbe mogu da pomognu boljem funkcionisanju mozga. Naime, takve vežbe pojačavaju dotok kiseonika u mozak koji je neophodan za normalno funkcionisanje. Stručnjaci preporučuju barem 30 minuta aerobnih vežbi dnevno za zdrav i funkcionalan mozak.

Oči - Kako starimo, vid postaje sve slabiji. To se događa zbog niza spoljašnjih uticaja pa oko gubi svoju fleksibilnost i dolazi do narušavanja vida. Vid ne može ništa vratiti, ali možete delovati preventivno i. Jedan od načina je da prestanete da pušite i pripazite na ishranu. Tačnije, ishrana mora biti ujednačena i sa mnogo voća i povrća.


Pluća - Pluća s godinama gube na elastičnosti. Kako ih podmladiti? Stručnjaci kažu da je najvažnije da telesna težina bude normalna. Naime, kod gojaznih ljudi pluća moraju da rade jače kako bi uzela dovoljnu količinu kiseonika. To ih mnogo opterećuje pa se preporučuje mršavljenje. Dobra vežba je da svakog dana barem pet minuta duboko dišete.

Uši - Tokom života čovek sluša mnogo buke pa nije ni čudno što sluh s godinama slabi. Ako ne želite da ogluvite, nastojte ne slušate glasnu muziku, a izbegavajte i uređaje poput ajpoda. Slušanje muzike umirene jčine (a bolje je što tiše) prisiljava na neki način deo u mozgu na vežbanje, što dovodi do boljeg sluha, kažu stručnjaci.

2024 © - Vesti online