Subota 11.01.2014.
09:25
RTS

Nacistički pozdrav za profesora nemačkog

Zaigrali se maturanti, kaže profesor nemačkog jezika
 

Prema pravilu, nedolično ponašanje učenika krije se u školama, sve dok se ne pojavi, recimo, na Jutjubu, ili u medijima. Tako je pre nekoliko nedelja bilo i sa čačanskim gimnazijalcima.

Podsticanje nacizma, nedolično, opasno ponašanje - tako se u javnosti opisuje snimak sa Jutjuba, na kome gimnazijalci u prisustvu profesora nemačkog jezika, salutiraju uz nacistički pozdrav. S druge strane, profesor kaže da je po sredi dečja igra, koju je prekinuo kada su šale postale neumesne.

"Problematični su komentari na Jutjubu gde se tvrdi da sam ja izgovarao 'hajl', ili nešto slično - što nisam. Snimak to i pokazuje", kaže profesor nemačkog jezika Atila Kemiveš.

V.d. direktora gimnazije Ljiljana Kovačević smatra da je u pitanju nesmotreni gest učenika koji nisu razmišljali da li će snimkom napraviti štetu i sebi i profesoru i gimnaziji. Nesmotren gest ili disciplinski prekršaj, to tek treba da odluči prosvetna inspekcija. A koliko dugo nedolično ponašanje treba da sedi u đačkim klupama, dok ne izađe na videlo?

Dejan Nedić, predsednik Društva direktora škola Srbije smatra da postoje direktori koji stavljaju takve stvari pod tepih, iako nemaju pravo na to, jer kako kaže, uvek je bolje sprečiti nego lečiti.

"Danas je mnogo nasilja u školama i čim se pojavi neko nasilje, ako se odmah reaguje seče se u korenu ", ističe Nedić.

Zakon je jasan. Škole moraju da u roku od 24 časa, nadležnoj školskoj upravi prijave svaku vrstu nasilja, govor mržnje ili diskriminaciju. "Direktori, nastavnici odnosno svi u školi su u obavezi da kada prepoznaju nasilje ili sumnjaju na nasilje to prijave odnosno da se izvrši provera", kaže Rada Karanac iz Školske uprave za moravički okrug.

2024 © - Vesti online