Subota 11.01.2014.
12:00
D. Đorđević - Vesti - Foto: Vesti

Nek' vam je srećno i dugovečno

Teško žive: Porodica Spasić
 


U njihovoj mahali, gde je put zemljan, između useka u brdu, a spušta se naniže pod velikim nagibom, ne može se doći od snega koji je napadao i ne pušta, uprkos prosečno visokim temperaturama u Srbiji za ovo doba godine.
 

Samo da smo zdravi

U Novoj Brezovici nema mnogo zadovoljstava za Spasiće. Mukotrpno se radi od jutra do mraka da bi se preživelo. Sirotinja pritisla, ipak, nada u bolje sutra postoji.
- Samo da je zdravlja, da deca završe škole. Valjda će za njih biti posla, a posle će biti lakše - ističe Milan.

- Hvala tom dobrom čoveku, Bog mu svu sreću ovog sveta dao. Svaki dinar nam je dobrodošao. Niko u kući nema stalno zaposlenje. Živimo od nadničarenja i branja šumskih plodova. Posejemo malo pšenice i kukuruza, ali planina je, pa i to slabo rađa. Očuvali smo svinju, imaćemo mesa za zimu, imamo i brašna, pa se lakše diše - kaže otac Milan.


U Vranju nameravaju da kupe nešto za jelo, ali i da obezbede najmlađem sinu sve što mu je potrebno za duži period.

POZIV DONATORIMA

 

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

- Moramo da idemo do Vranja da uzmemo iglice za Vukašina. On sada prima insulin tri puta dnevno, a bilo je četiri. Kontrolišemo šećer, ali mora da pazi na sve. Ne teramo ga da radi. Njegovo je da uči i hvala Bogu, vrlo dobar je đak. Kupićemo nešto od hrane, on zna šta treba i sme, pa neka malo pojede nešto bolje. Zaslužio je, dobro je dete, da ga čovek uvek poželi. Duša je to mala, napaćena, od četvrte godine je oboleo od dijabetesa, a to ga sputava u mnogo čemu - priča ponosno Milan Spasić. On sa suprugom Violetom je stalno u poslu jer treba brinuti o šestočlanom domaćinstvu. Pored Vukašina imaju i sinove 14-godišnjeg Nikolu i 13-godišnjeg Nenada, učenike osmog i sedmog razreda osnovne škole. Tu je i Milanova majka, starica Rajna (81). Vukašin, dok većina ukućana mora da radi, vreme provodi u školi gde se igra sa drugovima, a kod kuće uči. U slobodno vreme se kliza niz padinu pored kuće.


- Lepo mi je sad na raspustu. Sa braćom se klizam, a napraviće mi otac i drvene sanke, pa će biti milina. Kod nas je prava zima. Kad napada sneg, ne može se izaći iz kuće, pa napravimo prolaze. Put ide naniže sve do doline i reke, idealan je za sankanje i klizanje - kazuje mali Vukašin.


Na rastanku nas pozdravljaju i žele svima srećne praznike.
- Srećno svima! Svi smo u Božjim rukama, neka nas blagoslovi po delima drugo ne tražimo, niti za nas niti za naše dobročinitelje - ističu Spasići.

2024 © - Vesti online