Subota 11.01.2014.
08:00
Vestionline

Proizvodi koji neće postojati za pet godina

Ključeve za paljenje automobila zamenjuju pametni uređaji
 

Kao što su smartfoni učinili mnoge fotoaparate zastarelim i nepotrebnim, a Netflix potresao tržište DVD i Blu-ray diskova, jasno je da će tehnološka budućnost izgledati znatno drugačije nego danas.

Blu-ray i DVD plejeri - Neverovatno da je ceo biznis Blu-rej i DVD diskova (kao i veliki američki lanac video klubova Blokbaster) uništen zbog jedne jedine kompanije. Netflix je za kratko vreme postao "iTunes za filmove". Blu-rej plejeri tako postaju zastareli, baš kao što se nekada dogodilo s videorekorderima.

GPS uređaji u automobilima - Za nešto više od šest godina, više od 1,3 milijarde ajfon i android pametnih telefona prodato je širom sveta, a svi ovi uređaji imaju pristup softveru sa geografskim kartama i navigacijom. Kombinujte to sa sve više ugrađenih GPS sistema u novim automobilima i zaključićete da je brza propast samostalnih GPS uređaja neminovna, uprkos njihovom velikom uspehu početkom i sredinom 2000-ih. Kad su smartfoni 2008. godine počeli da nude GPS opciju, prodaja samostalnih GPS uređaja za automobile počela je da pada između 15 i 20 odsto godišnje.

Dajl ap pristup internetu - Da, dajl ap još postoji i ljudi ga i dalje koriste. Recimo, danas tri odsto Amerikanaca još koristi dajl ap internetu. To je devet miliona ljudi, što je više od celokupne populacije Srbije. Međutim, zahvaljujući nužnosti interneta i novim alternativama za spajanje na internet s većim brzinama, dajl ap se neće još dugo održati. U kombinaciji sa širenjem novih televizijskih platformi, kao što su IPTV i kablovska televizija koje nude i pristup internetu, očekuje se da će dajl ap biti ugašen u narednih pet godina.

Amaterski digitalni fotoaparati - Za ovo najviše možemo zahvaliti Eplu. Godine 2010. kad je predstavljen ajfon 4 i njegova nova kamera, mnogi proizvođači amaterskih fotoaparata i kamera u vrednosti do 200 dolara našli su se u problemima. Ostali proizvođači smartfona takođe su reagovali. To znači kraj za jeftine digitalne fotoaparate. Naravno, još ima potrošača koji vole optički zum ili duže trajanje baterije, ali kamere u smartfonima su sve bolje i jeftinije, pa u narednih pet godina možemo očekivati da će se kompanije kao što su Nikon, Kenon i Soni preusmeriti na srednji i gornji segment visokokvalitetnih fotoaparata.

Ključevi automobila - U poslednjih nekoliko godina uveliko se raspravlja o odbacivanju fizičkih ključeva automobila i uvođenju pametnih ključeva (poput novog ključa za BMW i8). Zanimljivo je da se ova inovacija dogodila bez mnogo buke. Uz pogodnosti kao što su otključavanje automobila bez ključeva, sistem "start/stop", prilagođavanja profilu vozača i daljinsko paljenje, kupci novih vozila uživaju u pogodnostima novih "pametnih" automobila.

2020 © - Vesti online