Petak 10.01.2014.
14:49
rts.rs

Kineska trgovina pretekla američku

Foto: Arhiva
 

Najnoviji podaci pokazuju da je kineska trgovina u prošloj godini porasla za 7,6 odsto i dostigla 4,16 hiljada milijardi dolara.

SAD još nisu objavile podatke za celu 2013, a trgovinska razmena te zemlje za 11 meseci prethodne godine vredela je 3,5 hiljada milijardi dolara. Kina je 2009. godine postala najveći svetski izvoznik robe. Raste i kineski uvoz zahvaljujući ekspanziji ekonomije. U 2013. je kineski izvoz porastao za 7,9 odsto na godišnjem nivou dok je uvoz povećan za 7,3 odsto.

"Vrlo je verovatno da je Kina nadmašila SAD i postala najveći svetski trgovac", rekao je portparol kineske carine Dženg Juešeng, preneo je danas Bi-Bi-Si.

Kako se procenjuje, razlika između prošlogodišnje kineske i američke trgovine biće gotovo 250 milijardi dolara. Međutim, poslednjih meseci pojavile su se sumnje u tačnost kineskih podataka o izvozu.

Neki analitičari smatraju da je Kina, čak iako su cifre nekih izvoznika "naduvane", pretekla SAD i postala najveći svetski trgovac. Oni očekuju da se jaz u vrednosti kineske i američke trgovine poveća ove godine.

2024 © - Vesti online