Petak 10.01.2014.
17:19
telegraf.rs

Ledeni talas Ameriku košta 5 milijardi dolara

Foto: Arhiva
 

Rekordno niske temperature su u nekim delovima SAD niže nego na Južnom polu, a oko 200 miliona ljudi na istoku zemlje odlučilo je da ostane u svojim domovima, zbog čega ne idu na posao, niti u kupovinu.

Pročitajte još: Amerikanci se smrzavaju: 21 žrtva hladnoće

Kako za Raša tudej kaže Evan Gold, potpredsednik kompanije Planalitiks koja analizira uticaj meteoroloških prilika na ekonomiju, procenjuje se da će ledeni talas koštati oko 5 milijardi dolara, zbog toga što je skoro dve trećine stanovnika SAD pogođeno time.

Ledeni talas će se, prema Goldu, odraziti na potrošnju budući da će niske temperature značajno uticati na rast računa za grejanje. Potrošnja prirodnog gasa u severoistoku zemlje dostigla je najviši nivo u poslednjih pet godina, uz istovremeni rast cena.

Na makroekonomskom nivou, ledeni talas bi mogao da umanji američki BDP za 0,1 odsto, objašnjavaju ekonomisti kompanije HIS Global. Niskim temperaturama su najviše pogođeni restorani i avio-kompanije, budući da je već otkazano oko 2.380 letova, dok je 2.912 letova kasnilo.

S druge strane, pojedini poslovi, poput internet firmi, svakako će profitirati jer će dosta Amerikanaca koji su se od polarnog nevremena sklonili u kuće, provesti dosta vremena na internetu.

Restorani koji dostavljaju hranu i kablovski kanali koji pružaju usluge programa na zahtev, takođe će dobro zaraditi tokom niskih temperatura, ocenjuju u Panalitiksu.

2024 © - Vesti online