Petak 10.01.2014.
12:27
Beta

Pašića i kralja Petra proteruju iz Pljevalja

Pljevlja: Nema mesta za kralja i Pašića
 

Vuković, koji je funkcioner Demokratske partije socijalista, izjavio je za podgorički radio Antena M da mu smeta što te dve ulice nose ime po ličnostima koje su "dale ključni doprinos" da Crna Gora, kao nezavisna država, nestane 1918. godine.

"Neverovatno, ali istinito - dve najvažnije ulice u Pljevljima nose imena ljudi koji su dali ključni doprinos da 1918. godine nestane država Crna Gora", objavila je Antena M.

Prema objašnjenju Vukovića, imenovanje pljevaljskih ulica po kralju Petru i Pašiću bila je volja političkih stranaka koje su bile na vlasti u Pljevljima pre dve decenije, kada je odlučivano o nazivima ulica.

Vuković je rekao da se nada da će pomenute ulice biti preimenovane "nakon narednih lokalnih izbora" u opštini Pljevlja. Lokalnu vlast u Pljevljima sada drže stranke sa srpskim predznakom, u koaliciji sa nekim drugim partijama.

Istoričar Zvezdan Folić je za isti radio rekao da onaj ko je učinio da Crna Gora nestane sa karte Evrope, "ne zaslužuje da mu Crnogorci, decenijama kasnije, ukazuju počast za anticrnogorsko delovanje".

Ulice kralja Petra Karađorđevića i Nikole Pašića u Pljevljima su ranije nosile ime Josipa Broza Tita i Borisa Kidriča.

2024 © - Vesti online