Petak 10.01.2014.
13:02
D. N. Petrović - Vesti

Sever želi svoje simbole

Mnogo je spornih detalja: Kosovska Mitrovica
 

Bez obzira na to što su sazvane, veliki je znak pitanja da li će sednice biti i održane i da li će skupštine opština i iz drugog pokušaja biti konstituisane. Sporni su i dalje simboli i prisustvo predstavnika Ministarstva za lokalnu samoupravu u Prištini, pa su, kao i prošli put, moguće nove intervencije iz Beograda i Prištine, možda i novi dogovori i novo odlaganje u poslednjem trenutku.

Poziv poslali gradonačelnici

Kako nam je rekao predsednik opštine Zubin Potok, Stevan Vulović, odbornike su obaveštenjem, bez ikakvih pozivnica, pozvali gradonačelnici a ne, kako se nagoveštavalo, najstariji odbornici.
- Da se radi o novim sednicama sazivali bi ih najstariji odbornici, pošto je reč o nastavcima već započetih sednica sazivaju ih novoizabrani gradonačelnici - ističe Vulović.

Vlada Kosova i deo međunarodne zajednice smatraju da na pozivnicima i svim dokumentima treba da bude logo države Kosovo i da se konstitutivne sednice održe po zakonima Kosova i uz prisustvo predstavnika Ministarstva za lokalnu samoupravu države Kosovo što gradonačelnici Leposavića, Zvečana, Zubinog Potoka i Kosovske Mitrovice odbijaju i traže "svoje simbole" ili da sednice budu statusno neutralne.


Ovim povodom preksinoć se oglasio Oliver Ivanović koji bi sa Krstimirom Pantićem trebalo da pravi većinu u Kosovskoj Mitrovici. Ivanović je izrazio žaljenje što na sednicu, ako se uopšte održi, sigurno neće doći petorica odbornika Albanaca i najverovatnije predstavnik Bošnjaka, što je skoro trećina predstavnika naroda u opštinskom parlamentu.


- To će biti loš početak, mi smo prihvatili da na poslednjim izborima učestvujemo po kosovskim zakonima, pa sada nema razloga da insistiramo na nekakvim simbolima koji nama svakako jesu bliži i na kojima ćemo u daljem radu svakako insistirati. Mora se uzeti u obzir da sada postoji i druga strana, a to je pet odbornika Albanaca, što je ozbiljna cifra. Ne možemo reći da nas je briga šta misli trećina odbornika - naglašava Ivanović i napominje da novoizabrani gradonačelnici moraju razgovarati sa Albancima kako bi se brže i efikasnije rešavali nagomilani komunalni problemi.

2024 © - Vesti online