Subota 11.01.2014.
02:33
Vesti

Vrelina ne jenjava, spas je u hladu

Foto: Ilustracija
 


Džon Dej, iz lokalnog karavan-parka, kaže da uprkos vrelini, meštani nisu bili mnogo zabrinuti.


- Rekli su biće 49 stepeni, pa jeste, prilično je toplo. Ali, vidite, mi smo na vrućinu ovde navikli. Mislim da je to relativno. Ako je u Onslou temperatura često 43 ili 44 stepena, onda par stepeni gore-dole i nije neka promena. Ako porazgovarate s ljudima u prodavnicama, verovatno će vam isto kazati.

Toplotni talas

Inače, meteorolozi su za naredne dane najavili da će toplotni talas ići prema istoku kontinenta, gde se mogu očekivati visoke temperature od oko 40 stepeni. Ovog leta, više područja u Australiji, i u drugim državama, mogu da očekuju da će i kod njih živa stići blizu 50. podeoka.

Temperature više od 50 stepeni dokumentovane su tri puta u Australiji od kada je počelo računanje rekorda. Inače, Onslou nije jedini - ove nedelje, niz gradova u Zapadnoj Australiji beležio je temperature iznad 45 stepeni. Ovakav porast vrućina na zapadu Kvinslenda usledio je nakon toplotnog talasa na istoku za Novu godinu, u kome je na 34 lokacije, mahom u Kvinslendu i Novom Južnom Velsu, zabeležen najtopliji 30. decembar i 4. januar za poslednjih 40 godina.


Tako su, recimo, gradovi Tamvort, Guneda, Mori, Glen Ines i Inverel iz NSNj, kao i Tuvumba, Roma, Nekol, Sent Džordž i Džimpaj, svi prošli kroz najtoplije dane u svojoj istoriji. Meteorološki izveštaj o klimi za 2013. godinu potvorio je da je prošla godina bila najtoplija u istoriji Australije.

Pročitajte još: Amerikanci se smrzavaju: 21 žrtva hladnoće

- Ta godina beleži ceo niz rekorda - kaže profesor Vil Stiven, savetnik za klimatske promene.

- Zemlja je prošla kroz najtoplije leto i proleće u istoriji, najtopliji januar i septembar u istoriji, kao i najtopliji dan leta i najtopliji dan zime u istoriji.


Prema prognozama, stanovnici Perta bi u subotu, svakako trebalo da potraže rashlađenje u moru, jer se predviđa temperatura od 43 stepena. Dan kasnije, u nedelju, biće najviše 35, a u ponedeljak "svega" 30 stepeni.

2024 © - Vesti online