Četvrtak 09.01.2014.
16:53
Beta

Dodik: Jačamo samostalnost Srpske

"Mi smo legitimni, mi smo ustavni, mi nismo slučajni i imamo nameru da budemo trajni. Imamo nameru da jačamo našu autonomiju i imamo nameru da u vremenima koja dolaze jačamo našu samostalnost", rekao je Dodik u svom obraćanju na svečanoj akademiji povom Dana republike i krsne slave RS – Svetog arhiđakona Stefana.

Milorad Dodik, partijarh Irinej i predsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora SNSD-a Nebojša Radmanović

Dodik je odao priznanje prvom rukovodstvu RS što danas u Bosni i Hercegovini (BiH) postoji taj entitet, dodavši da je RS "bila i ostala izraz volje srpskog naroda da bude svoj na svome, ponosan i ravnopravan sa ostalim narodima sa kojima vekovima živi na ovim prostorima u različitim državnim i teritorijalnim okvirima".

"Mi smo državotvoran narod, koji ne pravi državu države radi, već kao garanciju nacionalne slobode i razvoja", poručio je Dodik.

Prema njegovim rečima, RS je nastala na temelju domaćeg i međunarodnog prava i danas predstavlja odlučujući deo državne zajednice BiH. Navodeći da pred RS stoje mnogi izazovi, Dodik je upozorio da srpski narod u BiH ne želi da bude majorizovan "pod plaštom univerzalnih demokratskih načela, koja ne vode računa o tome da u ovoj zemlji žive tri ravnopravna, ali ne jednaka naroda".

Predsednik RS tvrdi da živeti u BiH "nije lako", jer se ta zemlja "uporno pokazuje kao loše mesto za život". "RS nema koristi od BiH, a RS za BiH još uvek odvaja mnogo", kazao je on.

Ocenjujući da RS danas više nije objekat "raznih mešetarenja i intervencija međunarodne zajednice", Dodik je istakao da RS poštuju Dejtonski sporazum, da "šalje poruke mira", i da "ne želi bilo kakvu destabilizaciju i sukobe".

"Mi smo oni koji hoće da sarađuju i rade... Mi uvažavamo svakoga, i manjeg i većeg, ali isto tako tražimo da nas uvažavaju", naglasio je on.

Dodik je poručio da je RS opredeljena za evropske integracije, dok će odluku o mogućem ulasku BiH u NATO doneti građani RS na referendumu.

"Mi nećemo da imamo NATO granicu na Drini. Zato nikada nećemo dati saglasnost da budemo deo te velike organizacije, a da u njoj nema Srbije", istakao je on.

Skupština srpskog naroda u BiH je 9. januara 1992. godine usvojila deklaraciju o proglašenju Srpske republike BiH, koja je kasnije dobila naziv Republika Srpska.

2024 © - Vesti online