Četvrtak 09.01.2014.
14:55
Beta

Destani: Ne nastavljamo dijalog sa Vladom Srbije

Foto: Arhiva
 

Destani koji je i zamenik predsednika Opštine, za agenciju Beta je rekao da "sudska jedinica u Preševu predstavlja ništa" i da to nije dovoljno za nastavak dijaloga albanskih političkih lidera iz Preševa i Bujanovca s Vladom Srbije, koji je prekinut novembra prošle godine. On je podsetio da je dijalog prekinut upravo zbog Zakona o sudskim jedinicama i sedištima sudova koji je predviđao osnovni sud samo u
Bujanovcu.

Podsećamo...

Prilikom najave donošenja Zakona o sudskim jedinicama i sedištima sudova koji je predviđao samo Osnovni sud u Bujanovcu i Osnovno tužilaštvo u Preševu, protestovali su politički lideri Albanaca iz opština Bujanovac i Preševo, koji su tražili da i u Bujanovcu i
Preševu budu osnovni sudovi i tužilaštva. Politički lideri Albanaca iz Bujanovca i Preševa su zbog toga u novembru prekinuli dalje razgovora s Beogradom, započetih juna
prošle godine, o obrazovanju, zdravstvu, pravosuđu i kulturi, na
osnovu Platforme od sedam tačaka koju je tada, na predlog albanskih predstavnika, donela Vlada Srbije. 

"Po novoj mreži sudova, u Preševu je ostao samo Sud za prekršaje i to pokazuje da je cilj donošenja zakona bio da Preševo postane mesna zajednica jer se sve institucije sele u Bujanovac gde živi 40 odsto Srba, a u Preševu živi pet odsto Srba i zato nema osnovnog suda", smatra Destani.

Novi Zakon o sudskim jedinicama i sedištima sudova, po kojem je 1. januara uspostavljena nova mreža sudova u Srbiji, predviđa da Bujanovac ima Osnovni sud, dok u Preševu ostaje sudska jedinica kao prijemno i izvršno odeljenje u kojem može da se sudi po svim predmetima, osim iz oblasti krivičnog prava što je u nadležnosti Osnovnog suda u Bujanovcu.

Osnovno tužilaštvo će, takođe, biti u Bujanovcu, dok je najavljeno da postoji mogućnost da neke od kancelarija tužilaštva iz Bujanovca budu i u Preševu.

"Da grad od 50.000 stanovnika, kao Preševo, nema pravo na osnovni sud, to može samo u Srbiji i nigde drugde. Više od 70 odsto građana Preševa nije zaposleno i trebalo je sud približiti građanima jer nemaju ni finansijskih mogućnosti da idu u sud 50 kilometara daleko", rekao je Destani.

Destani je naveo da zbog toga što je ostala Sudska jedinice u Preševu albanski lideri sigurno neće nastaviti dijalog sa Vladom Srbije oko ostvarenja svojih prava.

"Ako nije ispunjen naš zahtev za osnovni sud i tužilaštvo u Preševu, nemamo o čemu da nastavimo razgovor. Sigurno nećemo nakon toga da razgovaramo da li će pismo biti upotrebljeno ili ne", kazao je Destani.

2024 © - Vesti online