Četvrtak 09.01.2014.
12:39
B. Đokić - Vesti

Dijaspori oteli milione

Foto: Ilustracija
 

Jedna od najvećih prevara u Srbiji otkrivena je krajem 2012. godine, a u njoj su glavne žrtve upravo bili dijasporci. Takozvana SMS mafija prevarila je prevashodno sunarodnike koji rade u inostranstvu za najmanje 18 miliona evra na nameštenim kvizovima i nagradnim igrama. Tom prilikom je privedeno 18 osoba, koji su prevarili slušaoce radija i gledaoce televizija.
 

Glavne mete iz Zapadne Evrope

Koliko su dijasporci "poželjna" meta ovih prevaranata, najviše se videlo na slučaju lažnih sms kvizova.
- Tokom trajanja kviza prevaranti su imali uvid koliko je gledalaca na čekanju i iz kojih zemalja zovu. Kada bi videli da je u pitanju poziv iz Zapadne Evrope, koji se najviše naplaćuju, neko bi se od zaposlenih na televiziji ili radiju uključivao u program s redakcijskog telefona i pravio da zove iz te zemlje, odakle su pozivi na čekanju. Davao bi pogrešan odgovor na pitanje, ali su dijasporci dobili nadu da su sledeći koji se uključuju - kažu u srpskom tužilaštvu.

- Organizovali su kvizove na kojima su varali gledaoce i slušaoce, koji su slanjem SMS poruka i pozivanjem specijalnih telefonskih brojeva pokušavali da osvoje vredne nagrade davanjem tačnog odgovora na jednostavna pitanja. Pri tome, slušaoci i gledaoci nikad nisu uključivani u program, već su se zaposleni uključivali i davali netačne odgovore.

- Pozivi pravih slušalaca i gledalaca ostavljani su na čekanju, s ciljem da im se skine što više novca s telefonskog računa. Sumnja se da su na ovaj način za nekoliko godina zaradili više od 18 miliona evra. Glavna meta ovih prevaranata bili su naši sunarodnici iz inostranstva jer su se ovi pozivi najskuplje naplaćivali - rečeno je tada za "Vesti" u tužilaštvu.


Među najgore prevare kojima je uziman novac od dijasporaca dogodio se pre četiri godine. Tada je Slobodan Bojović (21) registrovao sajt na kome je stavio slike nepoznatog deteta pod nazivom "Apel za pomoć Strahinji Bojoviću". Sve je to bila prevara.


- Među donatorima za izmišljeno lečenje bilo je donacija i od naših ljudi iz nekoliko država u Evrope - rečeno je tada "Vestima" u istrazi.

2024 © - Vesti online