Petak 10.01.2014.
08:00
Vesti

Lekovi za rak pomažu i kod artritisa?

Foto: Ilustracija

Direktor Dijamantina instituta sa Univerziteta Kvinslend, Metju Braun, koji je učestvovao u istraživanju, kaže da je ovo otkriće otvorilo put za testiranje na ljudima novog načina lečenja reumatoidnog artritisa, bolnog stanja koje slabi celo telo, prouzrokovanog poremećajem imunog sistema.


Profesor Braun kaže da studija, objavljena u prestižnom žurnalu "Nature", pokazuje kako se genetska istraživanja mogu koristiti za nalaženje potencijalno novih tretmana različitih bolesti, a korišćenjem već postojećih lekova, i njihovim ranijim davanjem pacijentima.


Prednost takvih lekova je u osnovi i u tome da se ovim štede mnoge godine inače potrebne da se pređe uobičajeni put od genetskog istraživanja do kliničkog ispitivanja.


- Za postojeće lekove, nema potrebe za toksikološkim testovima, nema dopunskih studija o njihovoj bezbednosti, pre nego što počnete da ih dajete ljudima, zato što je to sve već obavljeno. Samo taj proces uzimao je deset godina.


Istraživači su identifikovali 48 novih gena, koji su najverovatnije odgovorni za reumatoidni artritis. Oko 65 odsto rizika je genetskog porekla, a uticaja imaju i faktori okoline. Na primer, pušenje je jedan od poznatih izazivača bolesti kod genetski sklonih ljudi. Bolest je češća kod žena nego kod muškaraca.
Profesor Braun kaže da ni jedan danas postojeći tretman ne pomaže lečenju i još kod nekih ljudi izaziva nuspojave.

2024 © - Vesti online