Petak 10.01.2014.
02:21
Vesti

Usamljena deca traže više pažnje

Ništa tužnije od uplakanog, usamljenog deteta: Pružite im pažnju
 

Generalna direktorka "Kids helplajna" Vendi Protero kaže da svakog dana, njihovih 130 psihologa i savetnika imaju pred sobom po 25 slučajeva pokušaja ili pretnji samoubistvom upućenih od dece. Neka deca zovu samo da ćaskaju s nekim, zato što ni jedna druga odrasla osoba ne želi da ih sluša.


- Najčešća tema s kojom se suočavamo je zabrinutost za mentalno zdravlje, a malo iza toga nalaze se odnosi u familiji - kaže Protero. - Ona žele da znaju kako da postupe u porodici i kako da se ponašaju u sukobu. Zato se odlučuju da van mesta gde žive potraže nekoga da razgovaraju.


Gospođa Protero kaže da ih je nedavno zvao šestogodišnji dečak s razvedenim roditeljima da bi razgovarao o svojim problemima života u dva domaćinstva.


- Kazao je: "Hvala vam što me slušate". Želi da njegovi mama i tata slušaju kad im govori i da razgovaraju o tome šta je dobro za njega.

Pomoć

Broj Kids Helplajn je 1800-55-1800. Za čitaoce koji traže pomoć za prevenciju suicida, broj Lajflajna je 13-11-14.

Protero navodi da neka deca traže pomoć kako bi izašla na kraj s mentalno bolesnim roditeljima. Ali, bilo je i dece, kao što je troje tinejdžera Aboridžina iz Zapadne Australije, koji su zvali kada su ulovili svoju prvu ribu.
- Samo su hteli nekom da kažu kako su uzbuđeni - kaže ona.
 

Novo istraživanje pokazuje da svako treće australijsko dete izbegava aktivnosti koje voli, zato što se boje da će ih druga deca izazivati. Svako peto dete namerno sedi pored sportskog terena, da bi izbeglo da mu se podsmevaju, pokazuje studija "Nikoldeona".


Osnivač instituta "Pozitivi" dr Suzi Grin pozvala je roditelje da deci omoguće da budu "ono što jesu".


- Dečaci koji vole balet i devojčice koje bi htele da igraju fudbal, guraju svoje snove u stranu i ne postižu svoj puni potencijal zbog straha kako će drugi gledati na njih - kaže ona.


Organizacija "Nikoldeon" baš na tome sada radi - uz pomoć animiranog filma vodi kampanju hrabrenja dece "da budu ono što jesu". Pesmu u kampanji peva popularni Gaj Sebastijan.


Gospođa Protero pozvala je Australijance da deci posvete više brige.
- Da bi se dete odgajalo, potrebno je više nego samo biti mama i tata. Kada prolazite pored deteta, često se nasmešite i kažete: Zdravo? Mnogo je dece koja se osećaju strašno izgubljeno.

Kako učiniti dete srećnim

- Smešite mu se.
- Gledajte ga u oči.
- Vodite ih sa sobom kada izlazite napolje.
- Slušajte kada hoće da govori s vama.
- Pohvalite mu znanje i snagu.
- Planirajte zajedničke aktivnosti.

2024 © - Vesti online