Sreda 08.01.2014.
18:20
Srna

Nema naplate na Jarinju i Brnjaku

Jarinje

Na ovim prelazima poslednjih 10-ak dana vozačima je deljen letak na srpskom, albanskom i engleskom jeziku sa obaveštenjem da će od danas početi naplata osiguranja.

"Još nismo dobili uputstvo za primjenu takse o obaveznom osiguranju vozila sa tablicama Republike Srbije", naveli su u policiji, napominjući da se taksa za osiguranje naplaćuje na svim ostalim prelazima između Kosova i Srbije.

Vozači putničkih automobila sa oznakama Srbije na prelazima Merdare, Mutivoda, Bela Zemlja i Mučibaba od kraja 2012. godine plaćaju iznos od 20 evra na ime sedmodnevnog osiguranja, dok je na mesečnom nivou potrebno izdvojiti 100 evra.

Vozači automobila sa kosovskim registarskim oznakama prilikom ulaska u centralnu Srbiju na ime osiguranja plaćaju 120 evra za mesec dana.

Iako bi odluka o obaveznom osiguranju trebalo da važi za sve vlasnike, premijer takozvane Republike Kosovo Hašim Tači izdao je naredbu kojom su stanovnici Preševa, Medveđe i Bujanovca albanske nacionalnosti oslobođeni dažbina na ime osiguranja.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić tokom boravka u Gračanici najavio je da će pitanje takse za osiguranje vozila biti razmatrano u nastavku pregovora Prištine i Beograda.

"To je jedno od teških pitanja, ali ćemo u pregovorima i razgovorima s Prištinom pokušati da nađemo rešenje", izjavio je Vučić, naglašavajući da administrativni prelazi nikada neće biti granični, kako to insistira Priština.

2024 © - Vesti online