Četvrtak 09.01.2014.
08:00
telegraf.rs

U čemu je Beograd bolji od Njujorka?

Pogleda na Novi Beograd sa Kalemegdana
 

Dok kod nas plaćanje SMS-om ide glatko već desetak godina, u Njujorku je lako plaćanje pokrenuto tek prošle godine, i to kao pilot projekat u delu Bronksa.

Beograd je među prvim gradovima dobio i javne punjače mobilnih telefona na solarnu energiju, pa je "Mashable" naveo upravo “Strawberry drvo”, koje je postavljeno na Tašu, Slaviji, kod Vukovog spomenika i u Obrenovcu, kao jednu od "pametnih" karakteristika. Takođe, u Beogradu postoje čak tri male elektrane na solarnu energiju, koje struju isporučuju EPS-u.

Virtuelni vodič na ekranu mobilnog telefona, koji će vas provesti kroz pedesetak značajnih lokacija, važan je doprinos Beogradu kao pametnom gradu. U "pametnom" gradu možete iznajmiti i javni bicikl i skratiti pešačenje ili izbeći guranje u gradskom prevozu. Kod nas ovu uslugu mogu da koriste samo vozači automobila koji koriste parkirališta "Parking servisa".

Ipak, iako ekološka svest Beograđana raste, ne postoji sistem odlaganja štetnog otpada "Plati kada bacaš". Ono po čemu Beograd takođe zaostaje za Njujorkom je i recikliranje vode, kao i preusmeravanje vozača zbog gužvi, čega u srpskoj prestonici nema. Što se tiče stavki obaveštavanja o krizama i zajednička vožnja do posla, one su u Njujorku delimično razvijene, dok u Beogradu nisu.

2024 © - Vesti online