Sreda 08.01.2014.
12:47
Beta

"Dalekovod Kosovo - Albanija ugroziće interese srpske mafije"

Kosovski dnevnik Zeri piše da je "srpska energetska mafija duže od decenije iz budžeta Kosova uzimala stotine miliona evra na ime prodaje električne energije" (Foto:Ilustracija)
 

Izgradnja tog dalekovoda takođe neće biti po volji raznim kompanijama iz evropskih država, koje imaju udeo u kosovskom energetskom tržištu, navodi Zeri na svojoj internet stranici.

Prema podacima u koje je taj dnevnik imao uvid, od 2001. do 2012. godine Kosovska energetska korporacija (KEK) je u energetske svrhe potrošila 458 miliona evra.

U taj broj, međutim, nisu uračunati troškovi uvoza energije tokom 2000. godine, navodi Zeri i dodaje da je na uvoz električne energije u 2012. godini KEK potrošio 49 miliona evra.

U Prizrenu su 21. decembra 2013. potpisani ugovori o izgradnji dalekovoda Kosovo - Albanija, snage 400 kilovolti. Kako su tada izvestili albanski mediji, kosovski predstavnici potpisali su ugovor sa hrvatskom kompanijom "Dalekovod" o izgradnji kosovskog dela dalekovoda, dok su albanski predstavnici potpisali ugovor sa kompanijom "Energoinvest" iz Bosne i Hercegovine o izgradnji albanskog dela dalekovoda.

2024 © - Vesti online