Sreda 08.01.2014.
15:53
Beta

Berlin: Povratak vukova plaši građane

Foto: ARhiva
 

Ranijih decenija se stalno navodilo da je ova životinjska vrsta u zemlji istrebljena još u drugoj polovini 19. veka i da je poslednji vuk koji je slobodno živeo u prirodi na teritoriji današnje SR Nemačke ubijen 1904. godine, pri čemu se za njega ne zna tačno da li je ipak odbegao iz nekog putujućeg cirkusa.

Pre 13 godina su se u Nemačkoj, na istoku zemlje prema granici sa Poljskom, ponovo pojavili vukovi i po šumovitim područjima počeli da nastanjuju nekadašnje poligone za vežbu istočnonemačke, odnosno sovjetske armije. Od tada su vukovi pod strogom zaštitom zakona.

Prema navodima organizacija zaduženih za zaštitu ove vrste, u Nemačkoj sada živi 25 čopora ili parova, kao i tri usamljena vuka. Istočno od Berlina, ka granici sa Poljskom postoji 15 prostora na kojima žive vukovi. Tu je samo prošle godine u 12 čopora na svet došlo 45 mladunaca.

Dok se aktivisti ekoloških i organizacija za zaštitu prirode i vrsta ovome vesele, kritičari govore o "nekontrolisanom razmnožavanju" i upozoravaju da će uskoro nastati problemi, posebno ukoliko se vukovi budu približavali naseljenim područjima.

Berlin već godinama nazivaju i "metropolom divljih životinja". Kroz gradske ulice nesmetano šetaju ne samo lasice, koje rado grickaju i elektroinstalacije parkiranih automobila, već i lisice i rakuni.

Berlinci koji imaju kuće na periferiji grada već poodavno znaju da rano ujutru ili kasno uveče u sopstvenoj bašti moraju biti obazrivi, jer divlje svinje nisu retki posetioci i nisu uvek blagonaklono raspoložene.

No, pojava vuka na jednom od prestoničkih glavnih prilaznih autoputeva pre tri sedmice izazvala je žustre reakcije, ne samo u Berlinu. Vukovi su se tokom poslednje decenije nastanili u nekoliko saveznih pokrajina na istoku Nemačke, kao i u Donjoj Saksoniji na zapadu SRN.

2024 © - Vesti online