Sreda 08.01.2014.
14:51
D. Dekić - Vesti

Ekonomske diplomate spiskali ni na šta deset miliona evra

Treba nam austrijski model: Željko Sertić
 

Vlada je sredinom 2013. povukla sedam ekonomskih diplomata iz zemalja regiona, jer, kako je objasnio ministar trgovine Rasim Ljajić na mnogim mestima su se preklapale aktivnosti ekonomskih i diplomata iz MSP, kao i predstavnika PKS, a učinci nisu bili veliki.

Dogovor s Podgoricom

Srbija je o zajedničkim diplomatskim predstavništvima u Aziji, Africi i Latinskoj Americi već razgovarala, ne samo sa južnim susedom, već i sa Crnom Gorom, BiH i Slovenijom.
Srpski šef diplomatije Ivan Mrkić otkriva da je blizu dogovora i sa Podgoricom i nada se da bi ovaj predlog koji donosi finansijsku uštedu mogao da zaživi do kraja 2014.

- Bilo je na stotine strategija na polju diplomatije - kaže za "Vesti" predsednik Privredne komore Beograda Milan Janković.


On dodaje da svako ima pravo da iznese model za koji smatra da je najbolji.
- Smatram da bez saradnje sa državom i našim ljudima u dijaspori, kao i istaknutim javnim poslenicima iz sveta kulture, sporta i nauke ništa ne može da se uradi. To je taj dobitni trougao onih koji treba da se nađu u jednom registru i da se stvori mreža poslovnih i drugih značajnih naših ljudi, kako iz recimo Frankfurta i Sidneja, tako i iz Njujorka i drugih važnih centara u svetu, ali i regiona koja će doprineti ekonomskom boljitku Srbije - kaže Janković za "Vesti". On ističe da se ekonomska diplomatija pokazala kao skupa i nedovoljno upotrebljiva.


Čelnik PKS Željko Sertić je rekao da Komora predlaže austrijski model, koji se u Evropi pokazao kao jedan od najefikasnijih.
- Suština je da se formira posebna institucija koja bi objedinila aktivnosti, resurse i kadrove - kazao je Sertić objasnivši da bi ta institucija promovisala srpske potencijale, privlačila strane investicije i podržavala izvoznike van granica Srbije.
 

"Vesti" pokreću dijasporu

- Vaš dnevnik "Vesti" su pravi pioniri i nosioci velikog broja aktivnosti u dijaspori. Da vas nema mnogi od naših ljudi u dijaspori bi bili uskraćeni za obilje informacija kako iz obilja dešavanja u matici, tako i o ekonomskom životu Srbije - kaže Milan Janković i dijaspori putem našeg lista je poželeo srećnu 2014. godinu.

Ponudu MSP-a da zemlje regiona po ugledu na skandinavske imaju ambasade u jednoj zgradi, već je prihvatilo Skoplje, čiji je šef diplomatije Nikola Poposki obelodanio da su razgovori zemalja u regionu o podeli prostora nedovoljno iskorišćenih objekata u toku.


On je istakao da to nije zajednička diplomatija i nema političke pozadine, već je reč samo o finansijskoj uštedi.

2024 © - Vesti online