Utorak 07.01.2014.
15:51
Beta

"Srbija neće ostaviti Srbe na Kosovu"

Vicepremijer Vlade Srbije Aleksandar Vučić
 

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić je u porti manastira Gračanica, gdje je prisustvovao božićnoj liturgiji, zahvalio Srbima koji su opstali na Kosovu i Metohiji, i ocenio da oni i dalje trpe i žive tu, na svome, iako im položaj nimalo nije lak.

Pročitajte još: Vučić i Vulin ovacijama dočekani u Gračanici

"Na sve te provokacije Srbija reguje mirno i uzdržano, ne zato što smo slabi, već zato što smo jaki i zato što želimo da ojačamo i poziciju srpske države i srpskog naroda u svetu, zato što želimo da ekonomski ojačamo našu poziciju, da u miru rešavamo probleme i zato što znamo da je to i pametnije i bolje", rekao je Vučić.

On je "komšijama Albancima" poručio da Srbi žele mir, da žele da razgovaraju i pregovaraju.

"Oni koji hoće da kažu da neće da pregovaraju i da neće da razgovaraju, ti šalju lošu poruku", dodao je Vučić.

Vučić je poručio Srbima na Kosovu i Metohiji, Republici Srpskoj, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji i svuda gdje ima srpskog naroda da Srbija želi da gradi dobre odnose sa svima i da srpska država nije ni slaba, ni mala, ni za potcjenjivanje.

"Srpska država neće ostaviti svoj narod, a pre svega svoj narod na Kosovu i Metohiji. Za razliku od drugih, mi nikome ne pretimo, ne dobijamo političke poene tako što ćemo da mašemo ratničkim zastavama i oružjem. Nama je potreban mir, blagostanje i mnogo više radnih mesta", poručio je Vučić.

"Za one koji su Srbima zabranili da proslave Božić u svojoj crkvi u Đakovici, sejući histeričnu mržnju, mogu samo da kažem da ih žalim", rekao je Vučić.

Vučić je novinarima rekao da Srbija smatra da je veoma važno da Euleks ostane na Kosovu i Metohiji, jer je doprinosio miru i stabilnosti, ali i rješavanju brojnih problema između Srba i Albanaca.

On je istakao da je zabrinjavajuće da pojedini Albanci traže da se napuste pregovori i da nema mesta razgovorima.

"Mi želimo da razgovarmo i posle skandaloznog napada na Srbe u Đakovici", rekao je Vučić, ističući da je najvažnije to što se Srbi osećaju ponosno, jer nikog ne ugrožavaju i što znaju da uz sebe imaju svoju državu.

Vučić je najavio da će sve četiri srpske opštine na severu Kosova biti formirane i da je "zbog toga mnogo veća nervoza prisutna u Prištini, nego u Beogradu".

2024 © - Vesti online