Utorak 07.01.2014.
15:07
glassrpske.com

Priča o Kimovom teči i psima - laž

Teča Čang Song Tek i lider Severne Koreje Kim Džong Un
 

Kako piše "Gardijan", satirična priča je potekla sa jedne kineske društvene mreže, zatim ju je objavio tabloid u Hong Kongu, posle čega su je preuzeli zapadni mediji.

"Zvučalo je dovoljno uverljivo: Kim Džong Un je pogubio teču tako što ga je skinuo golog i bacio izgladnelim psima... Ipak, u pitanju je samo primer kako 'medijski eho' može da pođe naopako", navodi list.

Severnokorejski lider jeste prošlog meseca "uklonio" svog teču, do tada visoko pozicioniranog funkcionera, Čanga Songa Teka, ali ne na ovako brutalan način, već najverovatnije pred streljačkim vodom, navodi "Gardijan".

Verzija sa gladnim psima pojavila se prvi put 12. decembra u tabloidu "Ven Vei Po", poznatom po senzacionalizmu, a dve nedelje kasnije je ponovo objavljena u dnevnom listu iz Singapura "Strejts tajms", ali na engleskom jeziku.

Prošle nedjelje, tu verziju su primetili i zapadni mediji, među kojima su i američki NBC i britanski tabloid "Dejli mejl" i "London ivning standard", a zatim su vest preuzele i neke agencije.

2024 © - Vesti online