Utorak 07.01.2014.
09:28 >> 13:45h
Beta

Božićne liturgije: U BG-u Dačić, na KiM-u Vučić i Vulin

Božićnu liturgiju služio je poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Irinej
 

U beogradsku Sabornu crkvu vernici i dalje pristižu, mada u manjem broju nego ranijih godina.

Patrijarh Irinej u ponedeljak je osveštao badnjak na Svetosavskomplatou, nakon čega je u Hramu Svetog Save održana večernja liturgija uoči Božića.

"Badnji dan je naš sveopšti praznik, stari praznik koji smo nasledili od naših praotaca koji su imali svoje simbole i signale, dok još nisu bili hrišćani", rekao je Irinej u obraćanju okupljenima, kojih je bilo oko 500.

Patrijarh je istakao da je badnjak "čvrsto drvo koje ima jak žar i jak plamen", čija svetlost treba sve da ispuni ljubavlju prema sebi, bližnjima, ali svim drugim ljudima.

U Gračanici veliko interesovanje za Vučića

Božićnoj liturgiji u Gračanici prisustvuju i svi izabrani gradonačelnici sa liste "Srpska" i njeni funkcioneri, lokalni lideri iz Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i Misije Euleks na Kosovu.

Put od Prištine do Gračanice već od jutros, par sati pre početka liturgije, nalazi se pod strogom kontrolom Kosovske policije koja kontroliše saobraćaj.

Dolazak Aleksandra Vučića izazvao je veliko interesovanje novinara, kojima, međutim, prema protokolu, nije dozvoljeno da prisustvuju liturgiji. Prisustvo liturgiji dozvoljeno je samo ekipi RTS-a i službi protokola srpske vlade.

Kako je rečeno Beti, po završetku liturgije prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić će se oko 11 sati obratiti novinarima.

2024 © - Vesti online