Utorak 07.01.2014.
10:06
RTS

"Neizbrisiva mrlja na obrazu Evrope"

"Međunarodna zajednica ima obavezu da obezbedi nesmetan povratak svima koji su na prognani sa KiM: Albancima dozvoljeno, ali ne i Srbima"
 

- Uvek dolazim sa porukom mira, uvek dolazim sa porukom da je došlo vreme da Srbi na Kosovu i Metohiji mogu žive kao i bilo koji drugi narodi u Evropi, da imaju sva ona ljudska prava koja daju i drugima. Moja poruka je da jedino kroz dijalog možemo doći do trajnog i održivog rešenja, istakao je Aleksandar Vulin za RTS.

Vulin očekuje da Božić na Kosovu i Metohiji protekne mirno, za razliku od Badnjeg dana, kada su Srbi izbegli iz Đakovice silom sprečeni da uđu u crkvu Uspenja Presvete Bogorodice u tom gradu i da se pomole.

- To je neizbrisiva mrlja na obrazu Evrope. Pokušali su samo da se pomole u hramu i to im nije omogućeno, rekao je Vulin i postavio pitanje šta će biti s onima koji su izazvali incidente.

Podsetio je da međunarodna zajednica ima obavezu da obezbedi nesmetan povratak svima koji su na prognani sa Kosova i Metohije.

- Za Albance je to uradila i ja ne žalim zbog toga. Ali, ja ne mogu da ne žalim što to Srbija još nije omogućila, ističe Vulin.

U Đakovici je nekada bilo oko 12.000 Srba, a danas su preostale samo četiri srpske monahinje.

2024 © - Vesti online