Ponedeljak 06.01.2014.
14:21
Beta

"Irinej Crnogorce smatra divljacima"

Srpski patrijerh Irinej
 

Patrijarh Irinej je to izjavio povodom stava vladajuće Demokratske partije socijalista da u Crnoj Gori treba ustanoviti jedinstvenu pravoslavnu crkvu, sa sedištem u njoj samoj, a ne izvan.

"On (Irinej), valjda, misli da su Crnogorci neko urođeničko pleme iz Amazonije i da ne znaju da katolička crkva nije ustrojena po državnom i nacionalnom principu, da papu svi katolici sveta smatraju svetim ocem", rekao je mitropolit Mihailo u intervjuu listu "Pobjeda".

Prema njegovim recima, Irinejeva izjava šalje poruku da Crnogorska pravoslavna crkva, u odnosu na srpsku, znači isto kao i kad bi se u nekoj zemlji osamostalila katolička crkva.

"Irinej je umislio da je rimski papa", rekao je mitropolit Mihailo, ocenivši da patrijarh SPC autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve smatra kao kad bi se neka katolička crkva osamostalila u odnosu na Rim.

Mitropolit Mihailo je podsetio da u pravoslavlju crkve nose nacionalno ime naroda koji zastupaju i da nema nikakvih smetnji da postoji i Crnogorska pravoslavna crkva.

Mitropolit Mihailo je naveo da je prelazak u Crnogorsku pravoslavnu crkvu zatražilo "više od 45 sveštenika SPC", među kojima je i jedan episkop.

On nije želeo da otkrije njihova imena, da ne bi, kako je objasnio, bili izloženi progonu SPC.

2024 © - Vesti online