Ponedeljak 06.01.2014.
13:35 >> 16:41h
J. L. Petkovic - Vesti, Beta

Đakovica: Raseljene vernike zaustavili demonstranti

Kamenovan autobus: Raseljeni Đakovčani su krenuli da u crkvu Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici da prisustvuju službi i paljenju badnjaka uoči Božića
 

Dva autobusa sa više od 100 vernika blokirala je grupa demonstranata, koji su se odazvali na poziv Udruženje "Pozivi majki" koje čine majke nekoliko stotina nestalih iz Đakovice i okoline. Udruženje je pozvalo građane da protestuju ispred crkve kako bi se usprotivili poseti ministra bez portfelja u Vladi Srbije zaduženog za Kosovo Aleksandra Vulina dok, kako su navele, Srbija i zvanično ne bude zatražila izvinjenje za ratne zločine izvršene na Kosovu.

Zadržali ih da ne dođu do crkve
 

Iza apela je stala i mimoza predsednica opštine Đakovica i bivša zamenica premijera Mimoza Kusari Ljilja.

Učesnici protesta su vozilima blokirali prilazak autobusima do crkve. I dok je policija Kosova tražila vozače automobila kako bi deblokirala pristup crkvi, a uhapšen je B.K. koji je pokušao da balvanima blokira put autobusima sa izbeglim Srbima.


- Nalazimo se ispred crkve, ali nam ne daju da uđemo unutra. Demonstranti su i ispred i iza autobusa, ne možemo da se pomerimo, da krenemo ni nazad ni napred, izjavio je za "Vesti" Đokica Stanojević, organizator puta.

Sve vreme crkvu su obezbeđivali pripadnici specijalne jedinice policije Kosova.


Da podsetimo, grupa raseljenih Đakovčana iz više gradova u Srbiji krenula je na Kosovo juče, i prvi put nakon 15 godina trebalo je da proslave Božić u svom zavičaju. Paljenje badnjaka trebalo je da obave večeras u crkvi Uspenja Presvete Bogorice u Đakovici, a službi je trebalo da prisustvuje i Vulin.

U Đakovici je nekada živelo 12.000 Srba, a danas samo četiri starije žene.

"Imam garancije da Vulin ne dolazi u Đakovicu"

 

Predsednica opštine Đakovica i bivša zamenica premijera Mimoza Kusari Ljilja izjavila je da je dobila garancije od kosovske vlade da srpski ministar zadužen za Kosovo Aleksandar Vulin neće, kako je najavljeno, posetiti Đakovicu.

 

"Odmah nakon što sam čula vest (o najavljenom dolasku Vulina), zvala sam zamenika premijera Hajredina Kučija (koji je zadužen za dozvole posete srpskih zvaničnika Kosovu) od koga sam pismeno zatražila da se ne dozvoli da Vulin poseti Đakovicu. Jutros sam takođe razgovarala sa ministrom unutrašnjih poslova Bajramom Redžepijem i od njega dobila informacije da Vulinu nije dozvoljena poseta Đakovici", rekla je Kusari Ljilja za Koha ditore.

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova je u međuvremenu saopštilo da je ministar Bajram Redžepi odbio da dozvoli posetu ministra Vulina Đakovici 6. i 7. januara.

 

Prema njenim rečima, Vulin će posetiti Kosovo, ali ne i Đakovicu.

2024 © - Vesti online