Ponedeljak 06.01.2014.
11:44
BETA

Poznati fudbaleri odali počast Euzebiju

 

"Oplakujem smrt svog brata Euzebija", napisao je Pele na svom profilu društvene mreže Tviter.

"Postali smo prijatelji tokom Svetskog kupa 1966. godine u Engleskoj", dodao je Pele, koji je na Tviteru postavio fotografiju sa Euzebijom sa tog događaja.

Ziko, koji nosi nadimak "Beli Pele", naveo je da je imao "privilegiju" da igra sa Euzebijom nekoliko minuta na utakmici posvećenoj nemačkom fudbaleru Francu Bekenbaueru. Skolari je rekao da je bio u dobrim odnosima sa Euzebijom, dok je bio selektor Portugala od 2003. do 2008. godine. Posmrtni ostaci Euzebija od juče se nalaze na stadionu u Lisabonu, sedištu njegovog bivšeg kluba Benfike. On će danas biti sahranjen na severu Lisabona. Zbog njegove smrti u Portugalu je proglašena trodnevna žalost. Euzebio je umro u nedelju, 21 dan pre svog 72 rođendana od srčanog udara.

Euzebio je nekoliko puta bio u bolnici zbog problema sa srcem i plućima. On je u junu 2012. godine bio u lisabonskoj bolnici zbog cerebro-vaskularnih problema.

Euzebio da Silva Fereira, rođen 25. januara 1942. godine, poreklom je iz Mozambika, bivše portugalske kolonije. Poznat pod nadimkom Crni panter, bio je član reprezentacije Portugala koja je osvojila treće mesto na Svetskom prvenstvu 1966. godine u Engleskoj. Na tom prvenstvu bio je najbolji strelac sa devet golova.

Osvajač je Zlatne lopte za 1965. godinu, četiri puta je bio najbolji strelac portugalske lige, a dva puta Evrope.

Najveći deo svoje karijere proveo je u Benfiki (1960-1975), i za to vreme osvojio je 11 šampionskih titula i postigao 315 golova na 301 utakmici, što ga čini najboljim strelcem tog kluba svih vremena. Za reprezentaciju je odigrao 64 utakmice i postigao 41 gol. Na 727 nastupa u karijeri postigao je čak 715 pogodaka.

Međunarodna fudbalska federacija ga je proglasila za devetog najboljeg igrača svih vremena, dok ga je Fudbalska federacija Portugala 2003. godine pograsila za najboljeg fudbalera te zemlje u proteklih 50 godina.

2024 © - Vesti online