Utorak 16.03.2010.
10:53
Tanjug

Demonstranti svojom krvlju polivaju vladu

Ovaj dramatični postupak poslednji je u nizu antivladinog pokreta "Ujedinjeni front za demokratiju protiv diktature" (UDD) kako bi primorali premijera Abhisit Vejadživu da raspusti parlament i raspiše izbore.

Više hiljada "crvenih majica", naziv koji nose zbog odeće, zavrnulo je rukave kako bi dali krv. Demonstranti nameravaju da prikupe 1.000 litara krvi i da je potom bace ispred zgrade vlade. Ukoliko premijer i posle toga odbije da raspusti parlament, demonstranti će potom prikupiti još 1.000 litara krvi koju će sutra prosuti na sedište vladajuće stranke.

Sledeći potez "crvenih majica“ je polivanje krvlju premijerove rezidencije, koji je u više navrata rekao da će saslušati učesnike protesta, ali da neće ispoštovati njihove zahteve.

Antivladine demonstracije su započele 12. marta i do 14. marta više desetina hiljada ljudi slilo se u centralni deo Bankoka. Mitinzi su uglavnom mirni. Abhisit je rekao da vlada neće koristiti silu da bi umirila demonstracije.

Demonstranti smatraju da trenutna vlada nije legalno imenovana pošto je Šinavatra svrgnut vojnim pučem 2006. godine, dok su i dve kasnije vlade svrgnute sudskim postupcima. Lideri demonstracija insistiraju da su njihovi protesti nenasilni i izrazili su spremnost da u prestonici ostanu pet dana kako bi izvršili pritisak na vladu da raspiše nove izbore.

2024 © - Vesti online