Ponedeljak 06.01.2014.
13:47
Ž. Marković - Vesti

Zločin u Kravici na ivici zaborava

Venci i sveće za nevine žrtve: Spomenik u Kravici
 

Među ubijenima bilo je najviše dece i starijih lica. Više od 1.000 meštana Kravice, noseći decu i ranjenike, uspelo je da se kroz velike snežne smetove, na putu dugom oko pet kilometara, preko planinskih prevoja probije do reke Drine, a onda su čamcima prebačeni na teritoriju Srbije.
 

Orić se izvukao

Naser Orić nikad nije odgovarao za zločine u Kravici. Prvo ga je Haški tribunal oslobodio komandne odgovornosti, a onda je istragu sprovelo Okružno tužilaštvo u Bijeljini. Međutim, taj predmet je, zahvaljujući nadležnostima koje ima, Tužilaštvo BiH praktično otelo i on sada skuplja prašinu u ladicama ove institucije u Sarajevu, bez ikakvih naznaka da će optužnica biti podignuta.

U crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kravici služen je parastos nakon koga je položeno cveće i prislužene sveće za pokoj duša. Ispred centralnog spomenika u Kravici, odata je pošta i za 3.267 poginulih Srba iz regije Birač stradalih u poslednjem ratu u BiH.


Iako je reč o jednom od najbrutalnijih zločina nad Srbima, u Kravici se nije pojavio niko iz vrha vlasti Srpske. Venac je položio predsednik pododbora Vlade za obeležavanje istorijskih događaja Velimir Dunjić, a isto su učinili i predstavnici boračkih i organizacija koje okupljaju porodice zarobljenih, poginulih i nestalih iz Srebrenice, Bratunca i Zvornika.

Iako po stepenu stradanja ne zaostaje za brojnim zločinima nad Bošnjacima, ovaj zločin nad Srbima već godinama nema primeren publicitet, a dolazak na njegovo obeležavanje, osim vlasti u RS, izbegavaju i predstavnici BiH i međunarodne zajednice.


Anđa Đukanović već 21 godinu ništa ne zna o mužu Ivanu koji je nestao na Božić 1993. u Kravici.


- Patim sa decom i nadam se da će neko odgovarati za ovaj zločin, da će se saznati gde je moj suprug ukopan da ga ekshumiramo i dostojno sahranimo - rekla je Đukanovićeva.

2024 © - Vesti online