Utorak 16.03.2010.
10:46
Tanjug

Tadić smiruje odnose Srbije i BiH

"Ne verujem da je Tadićeva izjava data pod pritiscima Evropske unije i Amerike, već mi se čini da je pre reč o tome da postoji svest o nužnosti poverenja i napora za poboljšanje odnosa dve zemlje", rekao je Todorić za dnevni list "Danas".

Vladimir Todorić

On je kazao da odluka o izručenju Ganića, koji je uhapšen u Londonu po zahtevu srpskih pravosudnih organa koji ga terete za ratni zločin nad pripadnicima JNA 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu , nije pravne, već političke prirode i biće bazirana, između ostalog, na odnosima Srbije i Velike Britanije.


Todorić je dodao da će odluka zavisiti i od ocene o spremnosti Srbije da se suočava sa prošlošću, odnosno sa ratnim zločinima koji su počinjeni u njeno ime tokom devedesetih.


Predsednik Srbije izjavio je u nedelju da za našu zemlju nije centralno pitanje da Ganić bude izručen Srbiji, već da se dogodi sudski proces.


Tadić je rekao da "Srbija nema ništa protiv da Ganić bude izručen sudskim organima svoje matične države - Bosne i Hercegovine".


Ganić je uhapšen 1. marta u Londonu, iz ekstradicionog pritvora pušten je, uz kauciju, na privremenu slobodu, a njegovo izručenje od Velike Britanije traže i Srbija i BiH.

2024 © - Vesti online