Nedelja 05.01.2014.
21:31
Beta

Vojska dovodi Užicu vodu sa Zlatibora

Voda u Užicu ni za piće ni za kuvanje
 

Direktor "Srbija voda" Zoran Puzović rekao je posle sednice užičkog štaba za vanredne situacije da će sutra početi gradnja cevovoda u dužini od dva kilometra kako bi Užice dobijalo vodu za piće sa Sušičkih vrela na Zlatiboru. Uporedo sa tim će, kako je najavio, biti nastavljena sanacija jezera Vrutci odakle se Užice snabdevalo vodom do 26. decembra. Voda tog jezera je zagađena algama i nije za upotrebu.

Na gradnji cevovoda sa koga će Užičanima stizati 250 do 300 litara vode u sekundi biće angažovana mehanizacija Vojske Srbije, rekao je Puzović.

"Vodozahvat Vrutci ostaje baza vodosnabdevanja Užica, a Sušička vrela su alternativno rešenje. Tim koji se formira za sanaciju jezera predložiće mere da se ova akcidentna sitacija nikada ne ponovi", rekao je Puzović.

Gradonačelnik Užica Saša Milošević iz Srpske napredne stranke danas je rekao da Užicani mogu očekivati vodu za piće sa Sušičkih vrela za desetak dana. On je rekao da će država učestvovati u finansiranju izgradnje cevovoda radi napajanja Užica vodom sa Sušičkih vrela i da se uporedo radi uklanjanje algi u vodozahvatu Vrutci.

U Užice sa akumulacije Vrutci prema podacima lokalnog vodovoda stiže 220 litara vode u sekundi. Usleg zagađenja bez vode za piće iz gradskog vodovoda je trenutno 60.000 ljudi.

U Užicu je od 26. decembra zabranjeno korišćenje vode za piće i kuvanje hrane zbog pojave algi u jezeru Vrutci, a voda se koristi u sanitarno tehničke svrhe uz alternativno napajanje preko cisterni.

2024 © - Vesti online