Nedelja 05.01.2014.
12:52
Beta

"Srbija u EU: 2020. ambiciozno, 2023. najrealnije"

"Ulazak u EU 2020. godine bi bio izuzetan uspeh i to bi značilo da smo promenili pristup i ostavili pitanja iz prošlosti iza nas"
 

"Ulazak u EU 2020. godine bi bio izuzetan uspeh i to bi značilo da smo promenili pristup i ostavili pitanja iz prošlosti iza nas, ali i da se EU konsolidovala i oporavila, kako institucionalno tako i ekonomski. Iskustvo, međutim, pokazuje da je promena pristupa nešto što najteže ispunjavamo", rekla je Maja Bobić i dodala da bi 2025. godina bila "neki krajnji rok", jer razvlačenje procesa evropskih integracija košta državu i neće sve biti pokriveno bespovratnom pomoći EU, pa je u interesu Srbije da traje što kraće.

Ona rekla je da će 2014. godina proteći u analitičkom pregledu koji će trajati do polovine 2015. godine, a da je možda moguće da do kraja sledeće godine budu otvorena neka manje zahtevna poglavlja u kojima nema mnogo zakona, poput nauke i istraživanja, ali teško i poglavlja 23 i 24 o vladavini prava i borbi protiv korupcije.

"Poglavlja 23 i 24 će ubrzo potom biti otvorena, jer po novoj politici proširenja EU ne sme da se pravi veliki razmak između ta dva suštinski važna poglavlja i ostalih", rekla je Maja Bobić.

Kosovo kao uslov?

Na pitanje da li će se Kosovo u pregovorima pojavljivati i van poglavlja 35, koje se odnosi na normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, Bobićeva je odgovorila da nije moguće izbeći neke probleme u normalizaciji odnosa koji će se pojavljivati i u drugim poglavljima.

Ona je, kao dobre strane pregovora sa EU, istakla to što će obezbediti stabilnost u reformama, pa i političku stabilnost, imajući u vidu moguće vanredne izbore, jer pregovori obezbeđuju sigurnost i posvećenost pitanjima koja nisu samo dnevnopolitička.

"Pregovori će biti pravi test i pokazaće se da postoji ozbiljan problem u kapacitetima i znanjima, jer smo mi mala zemlja i veoma je uzak krug ljudi koji su stručni za, na primer, poljoprivredu, energetiku i životnu sredinu", rekla je Maja Bobić i istakla da državnu upravu očekuje ozbiljna reforma i da to pitanje nije rešavano jer nije bilo političke volje i nijedna vlada se time nije ozbiljno pozabavila, a koordinacija evropskih integracija biće veliki izazov zbog glomazne i neefiksne državne uprave.

"Javna uprava nam nije efikasna, transparentna niti dovoljno otvorena i usmerena ka građanima, a nije ni svedena na pravu meru, imajući u vidu broj zaposlenih u administraciji. Nemamo mi mnogo kapaciteta kada se pogledaju svi sektori, a ne samo državna uprava", rekla je Maja Bobić.

2024 © - Vesti online