Petak 03.01.2014.
16:39
Beta

Perković pušten iz istražnog zatvora

Josip Perković, bivši čelnik tajne policije u Jugoslaviji
 

Agencija Hina navodi da se nezvanično saznaje da je zagrebački Županijski sud istražni zatvor Perkoviću zamenio merama opreza, među kojima su oduzimanje lčne karte i zabrana napuštanja prebivališta.

Perkovićev advokat Anto Nobilo žalio se na odluku da Perković u istražnom zatvoru dočeka izručenje Nemačkoj koja ga traži zbog učestvovanja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića.

Perković je uhapšen 1. januara na osnovu evropskog naloga za hapšenje, jer ga nemačko pravosuđe tereti da je u toj zemlji učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog političkog emigranta Stjepana Đurekovića 1983. u Bavarskoj.

Uoči ulaska u EU u julu 2013, Hrvatska je ograničila primenu evropskog naloga za hapšenje na krivična dela počinjena posle avgusta 2002, što je dovelo do sukoba s Evropskom komisijom i pretnji sankcijama Hrvatskoj, jer je time onemogućila izručenje Perkovića.

Potom je pronađen kompromis prema kojem će se od 1. januara 2014. godine evropski nalog primenjivati bez spornog vremenskog ograničenja.

2024 © - Vesti online