Petak 03.01.2014.
17:22
Beta

Dinkić: Nova recesija u Srbiji na proleće

Mlađan Dinkić, lider URS-a
 

"Da bi Srbija ostvarila rast i izbegla vraćanje u recesiju neophodno je da Vlada prevremeno otplati skupe kredite, nastavi sa politikom podsticaja investicija, poveća budžet za poljoprivredu i pokrene javne investicije", rekao je on na brifingu za novinare.

"Vladine mere ne pomažu"

Dinkić je istakao da sadašnje Vladine mere "neselektivne štednje" ne leče budžetski deficit, ali zaustavljaju domaću prozvodnju, jer smanjuju potrošnju. "Srbija mašta o strukturnim reformama u uslovima štednje, ali to samo vodi u recesiju", rekao je bivši ministar finansija i privrede, dodajući da neselektivne mere štednje samo koče potrošnju. Dinkić je rekao da je danas, kao nikada pre, potrebna državna intervencija u privredi i istakao da su među 15 najvećih izvoznika u prošloj godini, dve trećine kompanija dobilo direktne podsticaje države.

Umesto smanjivanja lične potrošnje građana, prema rečima Dinkića, treba smanjivati javni dug i troškove kamata, jer će, kako je istakao, Srbija već ove godine za kamate na skupe kredite izdvajati 114 milijardi dinara, a naredne čak 135 milijard dinara.

Dinkić je istakao da će sve mere biti uzaludne, ukoliko se ne smanje rashodi države za kamate i ocenio da je za rešenje tog problema potrebno naći 2,5 milijarde evra.

"Nema rešenja dok se ne otplate skupi krediti. To je uslov da se dalje ne smanjuju penzije i plate u javnom sektoru", rekao je on.

Lider URS-a je naveo da bi se novac za prevremenu otplatu kredita mogao dobiti prodajom ili davanjem na upravljanje dve kompanije, ali nije hteo da navede koje bi to firme bile.

Prema njegovim recima, pri otplati skupih kredita ne bi trebalo računati na tri milijarde evra jeftinog zajma iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. "Ne verujem da će iz Emirata doći svih tri milijarde u kratkom roku. U dužem možda da", rekao je bivši ministar finansija.

Dinkić je rekao da je sadašnjem ministru finansija Lazaru Krstiću rekao da je stavljanje tog kredita iz UAE u budžet za 2013. jedan od defekata, zbog kojeg će budžet morati na proleće na rebalans.

"Neozbiljno je imati tu stavku u budžetu jer to nije dogovoreno, iako jeste razgovarano", rekao je Dinkić, koji je i zamenik predsednika Komiteta za saradnju sa UAE.

2024 © - Vesti online