Ponedeljak 15.03.2010.
17:39

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/print.phtml on line 37

Crkvena saradnja Moskve i Vatikana

Ruski mitropolit Ilarion Alfejev

Mitropolit Ilarion Alfejev, šef diplomatije ruske crkve, ocenio je tim povodom da je “u oblasti kulturne diplomatije između pravoslavne Moskve i rimokatoličke Svete stolice učinjen još jedan neviđen korak napred”.

"Ruska pravoslavna crkva i Vatikan su razradili zajednički projekat, koji svedoči o ujedinjenju hrišćana - mada ne u konfensionalnom, već u kulturnom smislu, ali i to je veoma važno", naglasio je Alfejev.

On je rekao da je ovaj projekat nazvan “Tri Rima” (što u crkvenoistorijskom smislu asocira na Rim, Carigrad i Moskvu).

"Sličnost prilaza najakutnijim međunarodnim problemima, uzajamno razumevanje među različitim kulturama i religijama, saradnja u humanitarnoj oblasti - takve su glavne karakteristike današnjih odnosa između Rusije i Vatikana, čije zvanično uspostavljanje se desilo pre tačno 20 godina: 15. marta 1990. godine. Tačnije, tada su diplomatski odnosi uspostavljeni između SSSR i Vatikana - sa Ruskom Federacijom su oni bili potvrđeni dve godine kasnije", rekao je Alfejev a prenose ruski crkveni mediji.

On je podsetio da “rusko-vatikanske veze nisu istorija koja traje dve decenije, već vekovima”, kao i da su “diplomatski kontakti dve države započeli još u 15. veku i imali su za cilj pomirenje Katoličke i Pravoslavne crkve, drugim rečima objedinjavanje glavnih krišćanskih konfesija.”

"Razvijajući se sa većim ili manjim intenzitetom, i čak prekidajući se u decenijama sovjetskog perioda, ovi kontakti su okupili rešavanje mnoštva pitanja. Ali ipak najvažnija tema ostao je dijalog Rimokatoličke i Ruske pravoslavne crkve", napomenuo je mitropolit Ilarion uz ocenu da je "u poslednje vreme ovaj dijalog je postao intenzivniji”.

"Rekao bih da su u celini naši odnosi dobri", navodi Ilarion.

"Oni su značajno poboljšani posle dolaska Benedikta 16. na papski presto. Ali postoje, naravno, problemi u odnosima. Oni su vezani pre svega sa situacijom u Zapadnoj Ukrajini, gde je preko 500 parohija oteto pravoslavnima i vraćeno rimokatolicima, potšo su 1946. te parohije bile rimokatoličke. Mi smatramo da je "razvod" trebalo voditi civilizovano: trebalo je uvažavati interese svih strana i ne dozvoliti da, kako se to desilo u mnogim mestima, pravoslavni vernici ostanu "na ulici". Ovaj problem i dalje je glavna prepreka za sastanak pape i patrijarha. Mislim da će se takav susret pre ili kasnije desiti - važno je da za njega sazru uslovi", naveo je Ilarion.

Blagovremenu izgradnju odnosa između Rusije i Vatikana nemoguće je zamisliti bez kulturne diplomatije, čiji su učesnici pre svega ruski muzičari. Počev od 90-ih godina, u Vatikanu su davali koncerte istaknuti kolektivi kao što su orkestri Mihaila Pletnjova i Valerija Gergijeva, moskovski hor pod upravom Viktora Popova i legendarni Ansambl Aleksandrova. A osim toga, nastupali su talentovani mladi muzičari Rusije.

2024 © - Vesti online