Četvrtak 02.01.2014.
15:31
Beta

Vlada želi da NIS investira i zapošljava mlade

Širenjem poslovanja NIS-a otvara se prostor za zapošljavanje: Zorana Mihajlović
 


"Mi hoćemo da se NIS širi, da postoji mogućnost da se mladi ljudi zapošljavaju. NIS je u trenutku privatizacije imao 11.000 zaposlenih, a danas ima 4.800", rekla je Mihajlovićeva, koja je i predsednik Skupštine akcionara NIS-a.


Ministarska eneregetike je kazala da je dokumet Vlade Srbije o strategiji i planovima razvoja NIS-a dorađen i usaglašen sa poslovodstovm komapanije osim što je ostalo da se razreši pitanje duga Srbijagasa od 200 miliona dolara.


To je prvi dokument posle pet godina od privatizacije NIS-a, istakla je ona, kojim država definiše okvire po kojima će se ponašati kao mali akcionar. Mihajlovićeva je dodala da to ne dira prava većinskog akcionara ruskog Gaspromnjefta.


Ona je istakla da je prioritet Vlade Srbije da se investrira u obe rafinerije NIS-a, u Pančevu i Novom Sadu.


"Mora da se poveća količina prerade. Mi danas imamo količnu prerade nafthih derivata mnogo manju nego pred bombardovanje 1999. godine", kazala je Mihajlovićeva.


Ministarka energetike je navela da se širenjem poslovanja NIS-a u regionu, povećanjem prerade i ulaskom u sektor obnovljvih izvora energije i gradnje gasnih elektrana sigurno otvara prostor da se zaposle ljudi.

2024 © - Vesti online