Četvrtak 02.01.2014.
13:27
Beta

Srbija dobija ekonomske forenzičare

Ekonomski forenzičari ne traže tragove DNK iz uzoraka uzetih sa mesta zločina, već tragove nečoveštva u finansijskim aktivnostima, što znači da bi u Srbiji imali posla preko glave
 


"Razmišlja se o uvođenju ekonomskog forenzičara - profesije koja će biti veoma značajna za sprovođenje komplikovanih finansijskih istraga", rekla je za agenciju Beta savetnica ministra pravde i državne uprave Mirjana Mihajlović.


Ona je objasnila da će se tek uraditi analiza koliko će ljudi takvog profila biti potrebno i kako će tačno izgledati njihova obuka.


"Jasno je da to mora da bude ozbiljna obuka, koja bi mogla da traje jedan ili dva semestra", ukazala je Mirjana Mihajlović.


Donošenje Strategije za razvoj finansijskih istraga planira se u drugoj polovini 2014. godine, a prema rečima Mihajlovićeve i to je samo jedan od karika u lancu u borbi protiv sistemske korupcije.


Od zemalja u regionu, takva profesija postoji u Hrvatskoj. Iskustva te zemlje pokazala su da su ekonomski forenzičari ne samo doprineli istragama, već i sprečavanju zloupotreba, posebno finansijskih prevara.


Mirjana Mihajlović rekla je za Betu da Ministarstvo pravde za narednu godinu planira da uvede i jedinstven registracioni broj kako bi se lakše pratilo u kojoj se fazi nalazi predmet za određeno krivično delo.

2024 © - Vesti online