Četvrtak 02.01.2014.
12:41
Srna

BiH: Raste broj obolelih od šuge

Šuga se lako rešava ako se oboleli javi doktoru na vreme

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo, u prošloj godini do decembra je prijavljeno 963 obolelih, što je za 189 više nego u istom periodu 2012, kada su bila evidentirana 774 slučaja.


Najviše obolelih je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, gde je prijavljen 371 novi slučaj, potom slede Tuzlanski, Srednjobosanski, Sarajevski i Unsko-sanski kanton.


Doktori smatraju da je taj broj u stvarnosti mnogo veći, jer pojedini oboleli zbog sramote ne žele da odu lekaru, piše sarajevski "Dnevni avaz".


Šef Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona Erdin Alajbegović precizirao je da je najveći broj zaraženih u ovom kantonu sa područja Mostara.


"U Mostaru ukupno imamo 242 pacijenta iz svih delova grada. Skabijes se kao bolest vrlo lako rešava ako se na vreme ode lekaru i adekvatno se pridržava uputstava. Nažalost, kod nas se na to gleda kao na neku sramotu i krije se, pa onda dolazi do širenja bolesti na celu familiju, komšiluk i tako dalje", rekao je Alajbegović.

2024 © - Vesti online