Četvrtak 02.01.2014.
10:15
Srna

Srbi ne veruju u nadležnosti ZSO na Kosovu

Oliver Ivanović

Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative "Srbija, demokratija, pravda", koji je izašao na izbore, smatra da je priča o ZSO "više politički pamflet".


"Ne znam da li postoji nekakav tajni statut ZSO, ali ono što mora svima da bude jasno jeste da nije moguća nikakva tajna implementacija ZSO. Ostaje da Beograd, Priština i Brisel kažu šta dalje, ali je izvesno da će se kosmetski Srbi vrlo malo pitati i da će morati da se povinuju", ocenjuje Ivanović.


Poslanik Demokratske stranke Srbije u Narodnoj skupštini Srbije Marko Jakšić
tvrdi da će "Savez pčelara Srbije imati više uticaja od ZSO".


"To je prazna priča, jer ZSO ne postoji ni u Ustavu Srbije ni u Ustavu samoproglašenog Kosova", ističe Jakšić.
 

Marko Jakšić

On smatra da će Briselski sporazum i nasilno uključivanje Srba u kosovske institucije istorija tumačiti kao čin napuštanja kosmetih Srba i njihovo izručivanje Prištini.

Predsednik Saveza kosovskih Srba Bojan Stojanović smatra da je "guranje" Srba, uz podršku Beograda, u institucije samoproglašenog Kosova - nacionalna tragedija.


"Verujem da posle ovoga neće ostati ništa što bi moglo da znači izdaju, jer smo prihvatanjem briselskog sporazuma prihvatili asimilaciju i opet će za to kao odgovorni biti označeni kosovski Srbi", kaže Stojanović.


Briselski sporazum i uključivanje Srba u prištinske institucije obeležili su 2013. godinu na Kosmetu. Jedan deo Srba je na to pristao posle pritisaka iz Beograda, a drugi deo ne želi da popusti, niti da pruži legitimitet tom sporazumu.


Karakteristično je da su gotovo svi srpski lideri na Kosmetu i dalje skeptični kada je reč o perspektivi Srba na Kosmetu i, naročito, zaživljavanju ZSO.

2024 © - Vesti online