Utorak 31.12.2013.
17:59
b92.net

''Vlada bi garantovala za Šešelja''

S obzirom na informacije o pogoršanom zdravlju Šešelja, Vlada Srbije spremna je da da garancije za njegovo privremeno puštanje na slobodu, kaže za B92 Rasim Ljajić.

Vojislav Šešelj uložio je u ponedeljak žalbu na odluku suda da mu suđenje bude nastavljeno uprkos činjenici da je, pred izricanje presude, jedan sudija diskvalifikovan iz sudskog veća. Umesto odluke suda da se proces nastavi sa novim sudijom, Šešelj traži ili obustavu postupka ili novo suđenje. Do donošenja bilo kakve odluke, Seselj trazi i ukidanje pritvora.

Vojislav Šešelj

"Potpuno je jasno da su prošli svi razumni rokovi za završetak postupka, 11 godina se Vojislav Šešelj nalazi u Haškom tribunalu. Potpuno je jasno da nije njegovom krivicom ovliko produžen postupak. Podsetiću da je od 4.000 dana koliko se nalazi u pritvoru bilo svega 175 sudećih dana", kaže Nemanja Šarović iz SRS.

Šešeljevi saradnici objavili su da je lider Radikala operisan od karcinoma i da mu predstoji terapija. Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa tribunalom Rasim Ljajić kađe da je vlada spremna da pošalje u Hag lekarski tim, ako Šešelj to zatraži.

"Istog trenutka kada bi te garancije bile zatražene, Vlada Srbije bi ih dala. Nema nikakvog opravdanja za Tribunal da čovek 11 godina bude zatvoren bez pravostepene presude", kaže Ljajić.

U Haškom tribunalu ponavljaju da ne mogu da govore o zdravstvenom stanju optuženog bez njegove dozvole, koju nemaju. Portparolka suda kaže da bi Šeselj, u novim okolnostima mogao da obnovi zahtev za privremno puštanje na slobodu.

"Sudsko veće pri odlučivanju uzima niz faktora, odnosno razloga. Jedan od njih su humanitarni, odnosno zdravstveni razlozi", kaže Magdalena Spalinska.

Vojsilav Šeselj dobrovoljno je otisao u Hag u februaru 2003. Optužen je za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i u Vojvodini. Ni posle gotovo 11 godina sud nije doneo prvostepenu presudu u glavnom predmentu, ali jeste tri osuđujujuće presude za nepoštovanje suda, kojima je osuđne na 15, 18 i 24 meseca zatvora.

2024 © - Vesti online