Utorak 31.12.2013.
19:50
Srna

Perković dobija 1. januara nalog za hapšenje?

Josip Perković, bivši agent jugoslovneske Udbe
 


U Hrvatskoj 1. januara 2014.na snagu stupaju zakonske izmene, prema kojima će se evropski nalog primenjivati i na krivična dela počinjena pre avgusta 2002. godine.

Neposredno uoči ulaska u EU, 1. jula, Hrvatska je izmenila ovaj nalog na način da se on ne odnosi na one koji su krivična dela počinili pre avgusta 2002. godine, ali je potom pod pritiskom Evropske komisije vratila prethodni tekst.

"Očekujemo da zbog pritiska javnosti i medija policija neće čekati prvi radni dan, nego da će Perkoviću nalog uručiti već sutra", kaže Nobilo.

Osim Perkovića, evropski nalog za hapšenje će od Nove godine biti aktiviran i za još 28 osoba za kojima su članice EU raspisale poternice.

Hrvatski mediji spekulišu da su među njima još dvojica bivših obaveštajaca Ivan Lasić i Zdravko Mustać, kao i niz ubica, krijumčara, razbojnika i drugih prestupnika.

Bivšeg čelnika Udbe, a potom i hrvatske obaveštajne službe Josipa Perkovića nemačko pravosuđe tereti da je učestvovao u organizaciji ubistva hrvatskog političkog emigranta Stepana Đurekovića 1983. godine u Bavarskoj.

2024 © - Vesti online