Utorak 31.12.2013.
14:30
Beta

Srbi pesimisti, ali misle i da su srećni

Srbija se, prema tom ispitivanju, nalazi na šestom mestu vodećih pesimista u svetu kada je reč o ekonomskim očekivanjima za narednu godinu - polovina njenih građana očekuje ekonomske poteškoće u 2014, dok tek svaki deseti očekuje prosperitet.

Srbi među 10 najvećih pesimista na svetu

Ekonomski prosperitet očekuje tek 13 odsto građana Srbije, ekonomske poteškoće očekuje 55 odsto, 30 odsto smatra da će stvari ostati kakve jesu, to jest očekuje isto, a bez odgovora je dva odsto ispitanika.

Ipak, na ličnom nivou, rezultati pokazuju da je među građanima Srbije osećanje sreće ipak sve prisutnije iz godine u godinu, ocenjuje se u istraživanju nazvanom Voice of the People - End of Year (Glas naroda - kraj godine). Naime, krajem 2013. godine, 42 odsto ispitanika u Srbiji je izjavilo da se oseća srećno, dok je svaki deseti ocenio sebe nesrećnim.

To je ipak niže od prosečnog broja onih koji u svetu izjavljuju da su srećni - globalni prosek iznosi 60 odsto. Broj nesrećnih je manji od proseka, budući da je on globalno 12 odsto, a u Srbiji 10 odsto. Indeks sreće u Srbiji je generalno u usponu. U 2011. godini iznosio je osam, 2012. je iznosio 21, a 2013. - 32.

Na prvih 10 mesta zemalja čiji su građani najoptimističniji u pogledu svojih ekonomskih očekivanja za 2014. godinu nalaze se redom: Fidži, Gruzija, Kina, Saudijska Arabija, Papua Nova Gvineja, Južni Sudan, Brazil, Alžir, Danska i Kosovo.

Među 10 zemalja sa najpesimističnijim stanovništvom su: Grčka, Portugal, Francuska, Rusija, Austrija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Španija, Palestina i Italija.

2024 © - Vesti online