Utorak 31.12.2013.
15:02
D. Dekić - Vesti

Pričom o korupciji u bitku za glasove

Aleksandar Vučić

Naš izvor tvrdi da lider naprednjaka ima prostora da ih raspiše posle izborne skupštine te stranke zakazane za 25. januar.


Srbija je, prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka i člana Odbora za borbu protiv korupcije Zorana Stojiljkovića, u konstantnoj predizbornoj groznici.


- Gledano od 1990. izbori su se u proseku odigravali na dve godine, podseća Stojiljković i kaže i da je bitka protiv korupcije politički najnaplativija. Vlast na njoj maksimalizuje rejting, u ovom slučaju na okončanju 24 sporne privatizacije, čije razrešenje traži EU.


- U toj borbi najbolje uspeva pretvaranje, jer sudski procesi su dugi i konzervativni, a ne donesu kazne. Tajkunski, ali i politički vrh pravio je zakone po svojoj meri, odnosno tajkuni su kupovali zakone - objašnjava Stojiljković za "Vesti" uz opasku da i političari iznose optužbe o korupciji koje su takođe dobro naplative.
 

Hapšenjima do pobede

- Previše je obavezujuće za političare da urade nešto na problemima poput nezaposlenosti i perspektive mladih, pa je borba protiv kriminala i korupcije najbolja za rast političkog rejtinga. Ljudi ne očekuju boljitak, ali očekuju diranje nedodirljivih, pa će tu borbu političari potegnuti kao adut - tumači Stojiljković.

Prema rečima Đorđa Vukovića iz Cesida, velika je mogućnost da se do proleća iduće godine održe ne samo beogradski i republički, već i lokalni izbori u sredinama gde je SNS izašao iz vlasti.


- Izbori ne bi bili iznenađenje, ali ne mislim da je borba protiv kriminala i korupcije isključivo vođena u svrhe predizborne kampanje. Tu su procene policije i tužilaštva da je reč o krivičnim delima, jer je SNS političko bitisanje vezao za ideju bitke sa visokokorumpiranim društvom i kriminalom, što nije negativno - kaže Vuković za naš list.

2024 © - Vesti online