Utorak 31.12.2013.
00:08
Srna

Bez carina za 95% robe iz EU

Foto: Ilustracija
 


Prosečna carinska zaštita na uvoz robe iz EU od 2014. godine do ulaska Srbije u članstvo Unije iznosiće 0,99 odsto, dok je uvoz 95,1 odsto proizvoda u okviru carinske tarife u potpunosti liberalizovan.

Srbija od 1. januara ulazi u šestu i poslednju godinu liberalizacije trgovine sa EU, primenom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

"Ovim je Srbija ovim stvorila uređen i predvidiv režim trgovinskih odnosa sa EU, što će doprineti boljem poslovnom okruženju za poslovanje i investiranje", navodi se u saopštenju.

Osnovni cilj ovog sporazuma je stvaranje zone slobodne trgovine između EU i Srbije u roku od šest godina od početka primene Privremenog trgovinskog sporazuma, koji je deo SSP-a.

EU je, jednostrano, liberalizovala uvoz robe iz Srbije još 2000. godine, a ugovorno 2009. godine, odnosno momentom početka primene Privremenog trgovinskog sporazuma, dok je Srbija postepenu liberalizaciju uvoza robe iz EU završila 1. januara 2014. godine.

EU je najvažniji investicioni i spoljnotrgovinski partner sa kojom se obavlja 60 odsto spoljnotrgovinske razmene i u kojoj se realizuje 61 odsto izvoza iz Srbije.

Od početka primene Sporazuma, zaključno sa oktobrom 2013. godine, ukupna korist od preferencijalnog izvoza na tržište EU za srpske privrednike iznosi više od 2,7 milijardi evra.

2024 © - Vesti online